2016. december 08. 21:34 - Lord Picard

A Jurassic Park zenéje: 4. rész

jpcover4.jpg

A Jurassic Park 3. nem túl kedvező kritikai és nézői értékelése miatt bevételileg is jelentősen elmaradt az első két epizódtól, így a Universal Pictures parkoló pályára tette a szériát. Habár időnként fel-felmerültek hírek egy negyedik epizódról, vagy rebootról (amikor is egy-egy korábbi filmsikert új szereposztással, de alig eltérő történettel újraforgatnak), biztossá csak 2013-ban, a Jurassic Park 20. évfordulója alkalmából elkészített 3D-s újravetítés idején vált, hogy zöld utat ad a stúdió egy folytatásnak.

Steven Spielberg, az első két film rendezője ismét csak a háttérből tartotta rajta a szemét a produkción mint producer, de Frank Marshall, aki a korábbi filmek producere is volt, is visszatért e szerepkörben. A negyedik, Jurassic World címre keresztelt epizód rendezésre Colin Trevorrow-ot kérték fel, akinek filmográfiáját csupán egyetlen film ékesítette, így bevált zeneszerző társ sem állt az oldalán. A stúdió a gyakran újkori John Williams-nek kikiáltott, Oscar-díjas Michael Giacchino-nak szavazott bizalmat, aki meg is hálálta azt: egy bombasztikus zeneművet tett le az asztalra, és ráadásul nem is először a Jurassic Park történetében!

Jurassic World Original Motion Picture Soundtrack

jp4ost1.jpg

A zeneszerző, akinek pályáját elég hamar keresztezte Steven Spielberg, J.J. Abrams házi zeneszerzőjeként tett szert nagy elismertségre (két sorozat, az Alias és a Lost okán, valamint Abrams mozifilmjei, a Mission: Impossible 3. és a rebootolt Star Trek mozifilmek), de emellett a Pixar animációs filmjei közül is többnek szerezte zenéjét, Oscar-díját pedig a Fel! c. animációs film csodás aláfestéséért kapta. Minthogy magára John Williams nagy rajongójaként tekint Giacchino, a felelősség is jócskán nagyobb volt a zeneszerzőn: minden idők egyik legfantasztikusabb filmzenéjének minőségét kellett elérnie, ami maradéktalanul sikerült is. A rendezővel előre leszögezték, melyek azok a (kevés) jelenetek, amik alatt elengedhetetlen John Williams dallamai, más vonatkozásban viszont szabad kezet kapott a komponista és csodálatos score-t alkotott. A két testvér és családjuk a film főtémájának egy egyszerűsített változatát kapták, míg maga a főtéma, teljes pompájában igazán varázslatosra sikeredett, hasonlóan idézi meg a rácsodálkozást és a dinoszauruszok iránti rajongást, mint John Williams Jurassic Park témája. A raptorok és az új rosszfiú, az Indominus rex is egy akciódúsabb, fenyegetőbb témát kapott, a két király, az Indominus és a Tyrannosaurus rex csatája pedig akár egy törzsi rítus zenéje, úgy festi alá a két ősgyík összecsapását. Pazar munka, amelyben ha csak egy-két hangjegy erejéig, de megidézi Az elveszett világ főtémáját is, valamint saját, korábbi Jurassic-os munkájából is merít. Hogy miből, az a bejegyzés végén kiderül!

2015-ben a zenei kazetták már teljesen eltűntek, de a vinyl új térhódítása okán Giacchino zeneműve is megkapta a maga Mondo kiadását, a Jurassic Park-hoz hasonlóan.

Jurassic World Original Motion Picture Soundtrack – Mondo

jp4ost2.jpg

A Mondo, amely korábban mint grafikai stúdió vívott ki nagy elismerést szakmai berkekben, ezúttal is pompás és egyedi design választott az album körítéséhez. A sokkal jobb és tisztább hangzás érdekében két, 180 grammos lemez négy oldalán terpeszkedik a filmzene. Két változatban is fellelhető a kiadás, amely azonban ezúttal borítóban nem, hanem a lemezek színében: a hagyományos, fekete színű lemezek helyett kékes-zöldes, a raptorokra utaló színezetben is megjelentek a lemezek.

Giacchino eddigi zenei munkásságát elnézve én számítanék egy teljes Jurassic World kiadásra is, minthogy a három Star Trek filmhez kiadott alap kiadásai mellett idővel, korlátozott darabszámban, de egy sokkal hosszabb, teljesebb kiadást is jelentettek meg, ez idáig azonban ilyen kiadásról a Jurassic World esetében még nincs tudomásunk. De ígértem még valamit a zeneszerzőt illetően, tessék:

The Lost World: Jurassic Park OST from the Playstation And Saturn Games és
Warpath: Jurassic Park

jp4ost4.jpg

Igen, tudom, hogy ezek valójában játékzenék, Az elveszett világ 1998-ból, a Warpath 1999-ből de a zeneszerző személye miatt, és mert az azonos című film zenéjét nem is használja fel a szerző, úgy gondoltam, itt jobb helyen lesznek ezek a kiadások. Manapság már nem szokatlan, hogy egy-egy sikeres játék zenei kiadást is kap, de 1998-ból ez egyáltalán nem volt szokványos eljárás (a Warpath nem kapott cd megjelenést). Történt azonban, hogy a második részt is rendező Steven Spielbergnek, aki a Dreamworks filmstúdió egyik alapítója, és így a stúdió játékgyártó részlegének is alapítója, megmutatták egy fiatal zeneszerző munkáját, amelyet a TLW játékhoz komponált: a szerző nem más volt, mint Michael Giacchino! A fiatal komponista, aki eddig csak néhány játék zenéjének megírásáért volt felelős, Az elveszett világ játékváltozatához olyan zenét komponált, hogy Spielberg feltétlenül javasolta, nagy zenekarral vegyék fel a művet és jelentessék meg külön CD-n is, ilyenre azelőtt még nem volt példa! Giacchino később még számos Medal of Honor és Call of Duty játéknak is megkomponálta a zenéjét. A Jurassic World kapcsán tehát gyökereihez tért vissza és ez a raptorok főtémáján tetten érhető, ahol saját, korábbi muzsikáját dolgozta át, de a Warpath zenei világa is némiképp ismerősnek hat! Remek hanganyagok, sajnos azonban Az elveszett világ CDnagyon korlátozottan beszerezhető, bár a 2000-es években a nagy sikerre való tekintettel újabb kiadást is kapott!

Így állunk most a Jurassic Park világában a zenéket illetően, de hamarosan kezdetét veszi az egyenlőre csak Jurassic World 2-ként emlegetett folytatás forgatása és 2018 júniusában ismét elárasztják a vásznot a szauruszok. Csak remélni tudom, hogy az új rendező, J. A. Bayona is Giacchino-t képzeli el a karmesteri pálca mögött, de ha a spanyol rendező ismét honfitársát, Fernando Velázquezt választja, mint már nem egy ízben, akkor egy igen érdekes, újszerű megközelítést kaphatunk filmzenében is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3112034165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása