2016. december 03. 22:25 - Lord Picard

Isten hozta Önöket, a Jurassic Hungary oldalon!

Először is, szeretném megköszönni Michael Chrichton-nak és Steven Spielberg-nek. Nélkülük soha, vagy csak jóval később fertőzött volna meg a dinoszaurusz- és filmmánia, mint ahogy végül történt. A Jurassic Park (1993) Hollywood egyik legnagyobb sikereként, és újító mérföldköveként vonult be az egyetemes filmtörténetbe. Folytatás a kattintás után... 



A kezdetek kezdete

lostkong.jpg
A mozgókép feltalálása óta, és a dinoszauruszok újszerű, nem valami mitikus sárkányokként való felfogás elterjedése óta próbálták ezeket a 65 millió éve kihalt állatokat közelebb hozni világunkhoz, élő állatként bemutatni és elkápráztatni a közönséget. Először 1925-ben, Sir Arthur Conan Doyle nagy sikerű regényének némafilm-adaptációjában bukkantak fel őslények. 1933-ban a King Kong-ban már az újszerű, vetített vászonnal és stop motion segítségével keltek életre az ősgyíkok, és mindkettő film a maga korában szenzációs volt. Az akkori paleontológiai eredmények és elképzelések alapján alkották meg ezeket az állatokat a filmek készítői, többnyire mai állatok mozgását és viselkedését alapul véve.

Amióta a dinoszauruszok uralják a Földet

jp93.jpg

A Jurassic Park 1993-ban viszont már valósággal sokkolta a közvéleményt, Stan Winston effektguru méretarányos, részletes szauruszai és az ILM trükkmesterei által a dinók új életre keltek 65 millió évvel kihalásuk után. Az azóta eltelt 23 év további 3 folytatást eredményezett, de más filmek is megpróbálták, több-kevesebb sikerrel élethű dinoszauruszokkal lenyűgözni a nézőket. De azt a 7 év körüli srácot örökké elvarázsolta a filmek, és dinoszauruszok fantasztikus világa, aki most e sorokat írja, és aki egy perc alatt képes gyermeki lelkesedéssel, elpárásodott szemmel tekinteni ezekre a filmekre. Hosszas tanakodás után pedig arra jutottam, megpróbálok egy blog formájában tisztelegni a Jurassic Park és folytatásai előtt, szélmentén természetesen érintve más alkotásokat is, melyek hatással voltak a két kreátorra, és vagy az ő filmjük hatott másokra. A nyilvánvaló filmkritikák mellett tervezek néhány játékfigurát, nyomtatott kiadványt (úgy, mint matricás albumot, képeskönyvet, képregényt) és maguk a filmek különböző kiadásait kicsit bemutatni, van néhány kiadás a polcon, annyit elárulhatok... Plusz még ami eszembe jut, és kapcsolódik a Jurassic unverzumhoz. És természetesen nem feledkezem meg a Jurassic World egyenlőre cím nélküli folytatásáról sem, szemmel tartom az alkotói folyamatot! Úgyhogy, egy kis nosztalgiával, csak annyit tudok mondani: "Jurassic. Jurassic. Mesebeli park. Aki dinó az most velünk tart!"

juhu2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4112020719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása