2019. április 25. 21:30 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Kis hírek

hirek_1.jpg

Az elmúlt hetek csendesen teltek a Jurassic-univerzumban, a legfrissebb Mattel stock fotókról és a Live Tour részleteiről már beszámoltam, most pedig szó lesz a megújuló Jurassic World: The Ride-ról, animatronikus dinókról és még 26 évvel a Jurassic Park bemutatása után is kerül elő olyan, eddig sosem látott látványterv, amely lázba hozza a rajongókat. 

A Jurassic Park: The Ride tavalyi bezárása óta nagyban folynak a felújítási munkálatok a los angelesi Universal Studios területén, és most egy látványos előzetessel hangolja a stúdió a látogatókat az új látványosságra:

Korábban csak pletykálták, most már azonban bizonyos, hogy a Mosasaurus is fontos szerepet fog kapni a túra során, ahhoz hasonló interaktív, 3D-s képernyőkön keresztül, mint pl. az ugyanebben a parkban  évek óta üzemelő King Kong 360 3-D túrán is láthatnak a vendégek. 

A los angelesi stúdió mellett azonban a floridai Orlando-ban található Islands of Adventure kalandparkban is nagyszabású átépítési munkálatok zajlanak, többek között egy új hullámvasutat építenek a látogatóközpont köré, amelyet egy tereprendezés előz meg, ehhez viszont drasztikusan kellett megtisztítani a terepet:

A látogatók nem tudni mikortól vehetik birtokba a vadonatúj és megújult elemeket, addig is maradnak a heyszínen készült fotók és a találgatás, mi mindent építhetnek a zárt falak mögött.

Nemrég rendezték meg Chicago-ban az év legnagyobb Star Wars találkozóját, a Star Wars Celebration 2019-et. A rendezvényen nem csak az idén mozikba kerülő, egy korszakot lezáró 9. részről volt szó, hanem az első, élőszereplős Star Wars sorozatról, a The Mandalorian-ről is sok szó esett.

A Star Wars és a Jurassic Park filmes univerzumok, ha nem is a szemünk előtt, de mindig is szoros kapcsolatban álltak egymással, hiszen mindkettő filmszéria élén két jóbarát áll(t): George Lucas és Steven Spielberg. A barátságukon túl összeköti a két filmes univerzumot az ILM, a legendás hollywoodi trükkcég, amelyet maga Lucas alapított, és amely cégre mindig is támaszkodott a Jurassic-franchise (sőt, mi több, a Jurassic Park-ban látott „élő” dinoszauruszok ösztökélték arra Lucas-t, hogy először digitálisan feljavítsa  a régi Star Wars trilógiát majd folytassa azt egy előzmény trilógiával). Érdekes módon, a praktikus effektek egyik, ha nem a legjelesebb képviselője, a néhai Stan Winston viszont csak az igen rossz emlékű, 1978-as Star Wars: Holiday Special-on dolgozott az űropera kapcsán (nem a wookie család jelmezén múlt a tévés különkiadás megítélése).

leglan.jpg

Winston halála után az általa alapított trükkcég az emlékének ápolására és új szakemberek nevelésére összpontosított, így a 2015-ös Jurassic World-ben már a Legacy Effects dolgozhatott a kevéske animatronikus trükkön, amely céget egyébként Winston munkatársai alapították és az ő emlékére nevezték el Legacy-nek, azaz Örökségnek.

scanlan.jpgNeal Scanlan és teremtménye, az Indoraptor

A Bukott birodalom kapcsán viszont már az angol Neal Scanlan-t kérték fel, hogy csapatával életre keltsék a dinoszauruszokat, szoros közreműködésben az ILM-mel. A végeredményt látva azt hiszem Stan Winston is elégedett lenne a látottakkal, lenyűgöző munkát végeztek a trükkcsapat tagjai, és bár hivatalosan még nem lehetett biztosan tudni, de az új Star Wars-okon is dolgozó Scanlan a Celebration-ön megerősítette:

Ő és csapata részt vesznek a Jurassic World 3 elkészítésében!

Még egy érdekesség a chicagó-i rendezvényről: a mandalóri fejvadászról szóló The Mandalorian sorozat legalább egy epizódját ugyanis nem más fogja rendezni, mint a Jurassic-filmek Claire Dearing-je, Bryce Dallas Howard!

howards_1.jpgBryce és a kétszeres Oscar-díjas édesapja, Ron Howard

Az eddig csak néhány rövidfilmet, vagy szegmenst rendező Bryce immáron a rendezői pályán is atyja nyomdokaiba lépett, aki nem más, mint Ron Howard, aki színészként Golden Globe-ot is nyert 1978-ban, azóta pedig kétszeres Oscar-díjas rendező-producer, olyan filmekkel a háta mögött, mint az Apollo 13, Egy csodálatos elme (ezzel a filmmel nyerte a két Oscar-ját) vagy A Da Vinci-kód és folytatásai: Angyalok és Démonok illetve Inferno. Ron pedig tavaly a messzi-messzi galaxisba is látogatást tett, miután a kaotikussá váló Han Solo filmet menet közben kellett átvennie az eredeti rendezőpárostól. Most a lánya is elmélyülhet ebben a galaxisban, meglepő módon a kamera innenső oldalán.

Számos rendkívül tehetséges paleoart művész dolgozott vagy dolgozik jelenleg is a Jurassic-filmek stábjában, ez eddig is tudott volt. Egy külön bejegyzésben pedig egy kis képválogatás erejéig jobban szemügyre is veszem majd, kik feleltek a Jurassic Park látványvilágának megszületéséért. Számos, lélegzetelállító látványterv látott már napvilágot a filmek kapcsán, a rajongók régóta követelik is egy Art Book kiadását, nagy felbontásban, részletesebben bemutatva ezeket. A mai hír is egy ilyen jól ismert művészi alkotást érint, aligha kell a rajongóknak különösen magyarázat, miről is van szó:

doug2.jpg

A Jurassic Park látogatóközpontjában, a kiállítótér és az étterem közti üvegfalon volt látható ez a lenyűgöző falfestmény. Korunk egyik legnagyszerűbb paleoart művésze, Douglas Henderson alkotása bámulatos hangeleme a filmnek. A művész a napokban tette közzé közösségi oldalán az alábbi vázlatot, amelyre rábukkant rengeteg más munkája mellett:

doug1.jpg

A filmben látható falfestmény a forgatást követően sajnos eltűnt, Henderson-nak is csak egy aprócska, 10x12 centiméteres másolata maradt az eredeti pasztell festményről, ami eredetileg is csak 23x71 cm nagyságú volt, ekkora méretből festették meg a filmben látott hatalmas falfestményt a díszlethez. Amikor a Jurassic World-ben látott jelenethez is újra akarták alkotni a falfestményt, a stúdiónak nem volt belőle már másolata, Henderson 10x12 centiméteres másolatát kérték kölcsön és digitalizálták be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2114786406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása