2017. november 18. 19:12 - Lord Picard

A Jurassic World világa: Bevezető fejezet

werk4alap0.jpg

A 2001-es Jurassic Park /// után rögtön megindultak az iparági pletykák egy negyedik epizódról, de végül 14 évig kellett várni a rajongóknak a folytatásig. Az odáig vezető, hosszú utat ebben a bejegyzésben ismertetem. Érdekes így lekövetni, mikor és miképp alapoztak meg a végül elkészült film egyes momentumainak.

Már 2001 márciusában a harmadik részt rendező Joe Johnston-t arról faggatták az újságírók, mit tud a negyedik részről, aki azonban tagadta azon sajtóértesüléseket, miszerint máris a negyedik részt terveznék, ám májusban Steven Spielberg, aki ha csak producerként is, de a dinoszauruszok mellett maradt, már arról beszélt, hogy remek ötletei vannak a folytatáshoz. A film bemutatásának az idején Johnston egyértelműen nyilatkozott arról, hogy nem tér vissza a folytatáshoz, legalábbis rendezőként semmiképp, de Spielberg tervei egészen új szintre emelik a filmek mitológiáját, és valószínűleg elkerül a történet a szigetekről is. Sam Neill is arról nyilatkozott, hogy nem tudja elképzelni, miképp térne vissza Alan Grant a folytatásra, bár az első rész idején az új-zélandi színésszel még három filmre szóló szerződést írattak alá (mind minden főszereplővel), amiből ő kettőt már teljesített.

filmesek.jpgSteven Spielberg, Joe Johnston és William Monahan

2002 áprilisában aztán az események felgyorsultak. A hírek arról szóltak, hogy a negyedik rész lesz az utolsó a szériából, és nem fogja közvetlenül folytatni a harmadik rész történetét. 2002 nyarán Spielberg egy filmes lapnak adott interjújában megerősítette, hogy előkészület alatt áll a folytatás, és szeretné, ha Joe Johnston visszatérne a rendezői székbe, és azt is elmondta, hogy szerinte az első rész óta a legjobb történettel álltak elő. 2002 novemberében Sam Neill már arról beszélt, hogy jó eséllyel visszatér Alan szerepében, és bejelentették a forgatókönyvírót is, a kezdő William Monahan-t (Mennyei királyság, A tégla), valamint a producert, Kathleen Kennedy-t. Egy hónappal később a film bemutatására 2005 nyarát jelölték meg lehetséges időpontnak.

2003 januárjában Jeff Goldblum is említést tett róla, hogy felkérték, legyen elérhető, hogy dr. Ian Malcolm-ként visszatérhessen. A történetről is több szivárgott ki ekkor: Alan és Ian együtt kezdenek nyomozni, miután Costa Rica-ból, azaz a szárazföldről dinoszaurusz támadásokról érkeznek jelentések. Felfedeznek egy titkos InGen szigetet, ahol titokban továbbra is dinoszauruszokat tenyésztenek. A két tudós és a többi szereplő legfőbb feladata, hogy megakadályozzák a dinoszauruszok elterjedését a szárazföldön és hogy elkerüljék az általuk okozott ökológiai katasztrófát. Áprilisban Stan Winston is megerősítette azokat a pletykákat, miszerint csapata is részt vesz az előkészületekben, valamint azt is elhintette, hogy Crichton regényeinek fel nem használt elemeit szeretné viszontlátni az elkészült filmben Spielberg. A nyáron Keira Knightley (A Karib-tenger kalózai filmekből) árulta el, hogy két szerep kapcsán is tárgyalásban áll a filmesekkel. Ekkora elkészült Monahan első forgatókönyv vázlata, amelyben ténylegesen elhagyták a szigeteket és szárazföldre helyezték a cselekmény nagy részét. Rendezőről továbbra sem esett szó, de Neill már izgatottan várta, hogy visszatérjen, a forgatás kezdetének pedig 2004 elejét jelölték ki: Kaliforniában és Hawaii-in tervezték a forgatást. Ősszel Richard Attenborough is kifejezte szándékát, miszerint visszatérne John Hammond szerepében, és az előző három film paleontológus szakértője, Jack Horner is megerősítette, hogy részt vesz a film munkálataiban, és kiemelten fontos szerepet kapnak a Velociraptorok.

2004 márciusában még mindig nem kezdték el a forgatást, Johnston nem kapta meg a rendezői széket, de bízott abban, hogy maga Spielberg fogja irányítani a stábot. Áprilisban azonban már ún. szkript doktorokat kerestek a produkcióhoz. Ők azok, akiket általában a stáblistán sem tüntetnek fel, de ötleteikkel, átírásaikkal segítenek egy-egy elakadt forgatókönyv összerakásában (az egyik legismertebb "doktor" volt Hollywood-ban a közel egy éve elhunyt, néhai Leia hercegnő, azaz Carrie Fisher is!). John Sayles (Piranha, Spiderwick krónikák) forgatókönyvírót májusban jelentették be, miszerint ő fogja befejezni Monahan félbemaradt szkriptjét, aki otthagyta a produkciót Ridley Scott Mennyei királyság c. filmjéért. Sayles ekkor dobta be a militarizált, azaz a hadsereg által felhasznált dinoszauruszok ötletét és vehette át végleg a forgatókönyvírást Monahan-től.

sayles.jpgJohn Sayles második agymenésének a látványtervei

Sayles két történettel állt elő, az első történet így nézett ki: Isla Nublar szigetét és az InGen-t egy svájci befektetői csoport felvásárolta, a Grendel Corporation, miközben Közép- és Észak-Amerikában dinoszauruszok tizedelik a lakosságot. A történet elején egy kis időre visszatértünk volna a Nublar szigetre, ahová egy Nick Harris nevezetű zsoldos látogat el, John Hammond megbízásából (az egyetlen visszatérő a korábbi szereplők közül). Hammond azzal bízta meg Harris-t, hogy találja meg a Nedry által hátrahagyott DNS tartályt (más kérdés, hogy Hammond honnan tudhatott arról eleve), hogy tudósai titokban kiiktassák teljesen a nem váltásért felelős géneket és ezzel megakadályozzák a dinoszauruszok elszaporodását. Miután Harris megtalálja a tartályt, a Grendel csoport elrabolja őt és egy a svájci Alpokban található középkori kastélyba viszik a férfit. Itt felkérik a zsoldost, hogy segítsen nekik az öt Deinonychus-ból álló csapatuk trenírozásában, és itt jön a fordulat: az öt állat DNS-sét emberi DNS-sel turbózták fel a jobb problémamegoldó képességért és kutya DNS-sel, az engedékenységért, de további két Dilophosaurus-szuk is lett volna mentésekre illetve kábítószer-kereskedők elleni feladatokra kiképezve! Az állatok testpáncéllal lettek felvértezve illetve fegyverviselésre is alkalmasak lettek volna! A forgatókönyv főleg Harris-re és egy csapat tudósra összpontosított. Az is kiderült, hogy az állatokat tréningező figura ötlete egyenesen Spielberg-től származott!

2004 júniusában Frank Marshall producer csatlakozott a stábhoz, és ugyanebben a hónapban érkeztek hírek arról, hogy Alex Proyas (A holló, Dark City, Én, a robot) érdeklődik a rendezés iránt, a filmet pedig várhatóan 2005 tavaszán kezdhetik el forgatni, és még év végén be is mutatnák. Az angliai Pinewood Studios-ban terveztek felépíteni egy hatalmas víztartályt a vízi dinoszauruszok számára. A főszerepekre Jeremy Piven (Törtetők) és Emmy Rossum (Holnapután, Szégyentelenek) lettek kiszemelve, valamint Richard Attenborough is visszatért volna Hammond szerepében, ugyanakkor Proyas nem sokkal ezen hírek után visszakozott a rendezéstől. Ez év nyarán aztán kiszivárgott az internetre Sayles fentebb taglalt első vázlata és megdöbbentette a rajongókat és szakújságírókat egyaránt. Egy újságíró bár dicsérte az alaposan megírt forgatókönyvet és díjazta a fantáziáját a szerzőnek, de a legőrültebb filmfolytatásnak titulálta, amelyet valaha olvasott. Sayles 2005-ben megerősítette, valóban az ő forgatókönyv tervezete szivárgott ki ekkor, amit még Spielberg-nek emailben küldött el. 2004 nyarának végére már David Boreanaz-t (Angel, Dr. Csont) sejtették a főszerepre, de valójában a színész a Fantasztikus négyes egy lehetséges szerepe miatt állt ekkor kapcsolatban a filmesekkel. Sayles második forgatókönyv tervezetét, amely már az emberi DNS-sel tervezett dinoszauruszokat tette volna a középpontba, azonnal dobták a filmesek. Azt hiszem hálát adhatunk a Universal vezetőségének, hogy ez már nekik is sok volt. Az első változathoz nem, utóbbihoz viszont látványtervek is készültek, fentebb ebből látható ízelítő, de a bátrabbak az alábbi galériában szörnyülködhetnek a leginkább horrorfilmes látványterveken:

A bizarr teremtmények látványtervei évekkel a forgatókönyvíró kirúgása után láttak napvilágot

2005 áprilisában Stan Winston egy interjúban megerősítette, hogy egyenlőre állnak a munkálatok, mivel Spielberg egy forgatókönyv tervezettel sem volt megelégedve, mióta kirúgták Sayles-t, senki nem tudta eltalálni a finom egyensúlyt a tudományos háttér és a kalandok között. Spielberg továbbá még mindig ragaszkodott ahhoz, hogy Crichton Az elveszett világban megírt jelenete, a raptorok elől motorozó vadász alakja belekerüljön a filmbe.

2006 januárjában Joe Johnston és Jack Horner dolgoztak egy forgatókönyvön, amelybe még több időt akartak belefektetni a negyedik Indiana Jones film után, hiszen annak bemutatásáig Spielberg már nem tudott volna ezzel a filmmel foglalkozni. Frank Marshall szerint tavaszra kész lett a forgatókönyv és kinézte a rendezőt is: Johnston-t hozta volna vissza, de később a producer korrigálta magát, miszerint csak ötleteik vannak, de konkrét forgatókönyv még nem áll rendelkezésükre. Ugyanakkor úgy ütemezték volna a gyártástervet, hogy 2007-ben elkezdhetik a forgatást és 2008-ban mutathatják be a filmet.

Spielberg 2006-ban tagadta azonban azokat az internetes pletykákat, miszerint Johnston lenne a rendező. Laura Dern ez idő tájt jelezte, szívesen visszatérne Ellie Sattler szerepében, míg Sam Neill 2007 tavaszán sem tudott semmit az esetleges folytatásról. Aztán beütött a forgatókönyvírók sztrájkja, 2007-2008 telén, Frank Marshall pedig úgy számolt, 2009 előtt semmiképp sem készülhet el a negyedik rész. Richard Attenborough és Jeff Goldblum továbbra is nyitottak voltak arra, hogy visszatérjenek a folytatásra.

ripstan.jpg

Aztán 2008. június 15-én nagyon szomorú hír érkezett: a Jurassic Park dinoszauruszainak (és sok más filmes teremtmény, mint az Alienek, Terminátorok) atyja, Stan Winston 62 éves korában daganatos megbetegedésben elhunyt. A négy Oscar-díjat nyert trükkmester halála nem csak családja, a filmipar számára is hatalmas veszteség volt, a speciális trükkök úttörőjének számító szakember 1972-ben alapított stúdiója, a Stan Winston Studios vezetője nélkül megszűnt, családja Stan Winston School néven egy alapítványként tartotta életben a stúdiót, amelyben a fiatal tehetségek felkarolása és oktatása a cél a mai napig. Négy legközelebbi munkatársa pedig Winston emléke előtt adózva megalapította a Legacy Effects stúdiót és olyan filmek praktikus effektjeiért feleltek, mint az Avatar, a Vasember 2-3. része (amelynek első részén még maga Stan Winston dolgozott), Bosszúállók: Ultron kora, Tűzgyűrű, de a Godzilla (2012), a Bosszúállók, A csodálatos Pókember és az Avatar filmek részére karaktereket is terveztek. Stan Winston munkássága ma is áthatja a filmipart, és emlékét nem is feledik, a Rebor figuragyártó cég az iránta való tiszteletből egy felnőtt és egy kölyök Velociraptor figuráját róla nevezte el: azt hiszem Stan és Winston tetszene neki is. A Jurassic World készítői is adóztak emléke előtt: a park főutcájáról nyílik a Winston's étterem.

winstons.jpgA Rebor figurái, Winston és a kicsi Stan, valamint a Winston's étterem a Nublar-szigeten

A galériába néhány fotót válogattam, amely csupán elenyésző részeét mutatja be egy rendkívül gazdag életpályának.

Stan Winston elvesztése után azonban sajnos újabb csapás érte Hollywood-ot...

ripmike.jpg

2008. november 4-én 66 éves korában elhunyt maga a Jurassic Park atyja, Michael Crichton. Az amerikai író munkássága mind az irodalomban, mind a filmiparban mély nyomot hagyott, nem csak a Jurassic Park és folytatása, Az elveszett világ kapcsán, regényei és ötletei alapján olyan filmek születettek, mint az Androméda-törzs, Kóma (melyet maga rendezett!), Gyilkos nap, Kongó, Twister és A gömb, hogy csak párat említsek, de a saját ötletéből írta és rendezte a Feltámad a vadnyugat c. filmet 1973-ben, amelyet az HBO hatalmas sikerrel tavaly adaptált sorozatként, ez a Westworld. És akkor nem is említettem a Vészhelyzet c. sorozatot, amelynek a befejezését már nem élhette meg: 2009 tavaszán ért véget a kórház-sorozat. Halála után egy befejezett és egy félig, más szerző által befejezett regénye jelent meg az írónak, míg az idei évben, egész pontosan 2017 május 23-án (napra pontosn 20 évvel Az elveszett világ mozis premierje után) megjelent az Egyesült Államokban a Dragon Teeth (Sárkányfog lehetne a magyar címe, de nálunk még nem jelent meg) c. regénye, amelyet még 1974-ben írt a szerző, de ezidáig nem publikálták, a kéziratra az özvegye talált rá nem rég a hagyaték rendezése során. A regény a Jurassic Park előfutára is lehetne: az amerikai polgárháború utáni időszakban játszódó történelmi regény, az ún. Csontháborút mutatja be, Othniel Charles Marsh és Edward Drinker Cope rivalizását. A két paleontológus azon versengett, ki tud minél nagyobb és "rettenetesebb" dinoszaurusz lelettel előállni. A hírek szerint az Amblin filmstúdió tévés részlege (amely céget egyébként Spielberg, Kennedy és Frank Marshall alapítottak még 1981-ben, és azóta is valamennyi Spielberg filmhez közük van) a National Geographic Channel számára fejleszt sorozatot a regényből Graham Yost (Az elit alakulat, A hős alakulat, A törvény embere, Foglalkozásuk: Amerikai) és Bruce C. McKenna (Az elit alakulat, A hős alakulat) írók vezényletével!

wwer.jpgTavaly indította sikersorozatát, a Westworld-öt az HBO Crichton filmje alapján, míg a Vészhelyzet 15 évig uralta a tévé képernyőket

A veszteségek után Kathleen Kennedy 2008 végén már úgy nyilatkozott, Crichton halála után talán itt az ideje elengedni egy negyedik Jurassic Park film tervét, és bár Johnston 2009 elején még mindig úgy gondolta, hogy egy új trilógia kezdete is lehet a hamarosan zöld utat kapó negyedik film, utána elnémultak a hírek a folytatás kapcsán, egészen 2011-ig... Hogy ezután mi történt, azt már a Jurassic World kulisszái mögé betekintő cikksorozatom első fejezetéből derül ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4213306397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása