2022. november 15. 20:15 - Lord Picard

Jurassic World: Krétakori tábor - Rejtett kaland

hidden.jpg
A mai napon debütált a Jurassic World: Krétakori tábor animációs sorozat különkiadása, a Rejtett kaland, amely egy izgalmas, interaktív történet a népszerű animációs sorozat "díszletei" között, régi és új szereplőkkel. Az epizódról bővebben a szokott módon, a tovább mögött.

A Krétakori tábor idén nyáron ért véget az ötödik évadjával és összesen 49 epizódon át követhettük Isla Nublaron, majd pedig egy ismeretlen szigeten veszteglő hat tini kalandjait, vérszomjas dinoszauruszok (vagy épp ősemlős) szorításában. Mondanom se kell, a közel 1200 percnyi játékidőben alaposan megismerhettük a főszereplőinket, éppúgy az embereket, mint az őslényeket, ráadásul olyan közönségkedvenc fajok tértek vissza a sorozat által, mint a Dilophosaurus vagy a Spinosaurus, de számolatlan új faj, köztük egy minden eddiginél vérszomjasabb hibridet köszönthetünk a sorozatnak.

campers_2.png

A Netflix, mint sok minden másban is, feszegeti a szokványos formátumok határait, így ők mind többször teret engednek az interaktív tartalmaknak, ahol a néző a távirányítójával (vagy a játékkonzol kontrollerével) kell meghoznia azokat a döntéseket, amelyekben, ez esetben a hat tinédzser, döntésképtelen, de túlmutat azon a segítség, hogy jobbra vagy balra induljanak: egy ponton különböző befejezéshez vezető döntést is meg kell hoznunk és így legalább kétféle módon alakul a cselekmény. 

aaaabass_ksjcwxccnhumimfbxscequ7r7yjklyeol6n46fypalw1flvgcjw3whdlyqjdyrjs6uivibf3tmoqibc0vcqy6tk21eugj-e.jpg

Darius, Kenji, Ben valamint Brooklyn, Yaz és Sammy útját, jó szokásukhoz híven, éles fogsorral rendelkező dinoszauruszok szegélyezik: az egész epizódban egy Tarbosaurus kajtat a nyomukban - korábban a franchise-ban sosem találkozhattunk ezzel a fajjal -, de Chaos és Limbo, a Baryonyx-ek, Toro a Carnotaurus, Blue a Velociraptor és persze Rexy is beköszön, de akadnak további meglepetés "vendégek" is, természetesen Bumpy azaz Bütyök, az Ankylosaurus sem maradt ki.

tarbo4_1.png

A Tyrannosaurus rex igencsak közeli rokonával, ahogy a szereplőink, mi is most találkozhatunk először a Jurassic Park 1993-as bemutatása óta. Időnként felmerül annak lehetősége a paleontológusok körében, hogy a T. rex fiatal példanyaként tekintsenek a valamivel kisebb Tarbosaurus leletekre, de a koponyák formájában vagy a fogak számában mutatott különbözőségek miatt inkább egy nagyon közeli rokonfajról van szó. 

matteltarbo.png

Két évvel ezelőtt a Mattel is szentelt figurát a fajnak, és nem is meglepő módon, a T. rex figurák egyes részeit használták újra, de a gerinc mentén végig tüskék, lebenyek sorakoznak - többnyire ezek nélkül szokás ábrázolni a Tarbosaurus-szt, de ilyesféle paleoart ábrázolással is találkozni.

A Mattel-nél előre vetítették azt, ahogy a dinoszaurusszal most találkozhattunk a Krétakori táborban, igaz, a sorozatban sokkal inkább T. rex-szerű az állat, szélesebb is a koponya, mint azt illene, de jellemző különbségek is akadnak, mint a gerincoszlop mentén futó tüskék a sorozatban is adottak, de sok ostroderma is borítja a Tarbosaurus-szt. És ami még igen jelentős, legfőbb különbség, az a dinoszaurusz hangja, amely teljesen egyedi, és elég félelmetesre is sikerült, de eléggé szép mintázatot is visel az állat, amely színeiben Michael Crichton eredeti regényének T. rex-ét idézi.

tarbo_1.png

Ennél több részletet viszont nem is szeretnék megosztani, sok felfedezni való akad az epizódban, amelyben természetesen szereplőink szokott magyar hangjukon szólalnak meg, de segítségünkre lesz afféle kalauzként Mr. DNS is, akit Elek Ferenc szólaltat meg, ugyanúgy ahogy a Jurassic World-ben is! És persze azért is jár a dicséret, hogy teljesen magyarított az epizód, azaz a válaszlehetőségeket magyar nyelven olvashatjuk.

mrdna.png

Az epizód történetileg valahol a 2. és 3. évad közötti időszakban játszódhat, de igazából ez olyan tekintetben nem is lényeges, mert a sorozathoz szervesen nem kapcsolódik, hiszen se az epizód eseményei előtt, sem utána soha sem hallottunk például a Rejtett kalandról - annyit elárulhatok, hiszen ezt az előzetes sem titkolja - a címet egy végül sosem befejezett kalandpark adja, de a Tarbosaurus-szról sem tudtuk eddig, hogy él a szigeten. 

code.png

Így inkább fogható fel a sorozat 50. része egy különleges, interaktív ajándéknak a készítőktől, a rajongóknak, és így még egy kis időre visszatérhettünk Isla Nublar-ra és a még a Jurassic Park előtt is több ízben történt főhajtás. Nem is tudok mást ajánlani, csak annyit, hogy távirányítót vagy kontrollert a kézbe, és irány a Krétakori tábor: Rejtett kaland, kizárólag a Netflix-en! (És habár utósugárzásban a Minimax is leadja az évadokat, de ezt az epizódot aligha tudják ilyen módon a televízióban műsorra tűzni). 

hiddena.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr617978614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KyloRen22 2022.11.16. 21:41:46

Nekem tetszett, jó volt újra látni a gyerekeket és visszatérni a Nublar-szigetre. Nekem a Tarbo is bejött.
Remélem hasonló spin-off tartalmakat kapunk még a közeljövőben, esetleg egy hosszabb film, vagy egy ilyen interaktív szerintem még jó lenne :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.11.17. 18:05:15

@KyloRen22: Jöhetne még bizony, nagyon kreatív epizód volt. Remélem még látjuk Darius-ékat a későbbiekben, ennyi játékidőt azért egyik Jurassic-karakter sem kapott, mint ők hatan, a szívünkhöz nőttek.
süti beállítások módosítása