2021. június 22. 20:28 - Lord Picard

Jurassic World: Világuralom - Az IMAX betekintő előzetese

dominion_1.jpg

Mint az ismert, a Universal döntése értemében, a Halálos iramban 9. előtt, az IMAX mozikban, egy 5 perces betekintést engednek a nézőknek az egy év múlva érkező Jurassic World: Világuralomba! A filmstúdió ennek apropójából pedig egy 15 másodperces beharangozó videót is közzé tett, részletek a tovább mögött:


Ugyan a magyar (és amerikai) premier csak a héten esedékes, a múlt héten már számos országban bemutatásra került a röviden csak Fast 9-ként emlegetett film és így az 5 perces IMAX részlet is. Beszámolók mellett természetesen nem kellett sokáig várni, hogy egyre jobb minőségben, egyre hosszabban, majd végül a teljes 5 percet rögzítsék a rajongók és azt közzé is tegyék különböző social media platformokon. Ugyan a kép- és hangminősége ezeknek a felvételeknek meg sem közelíti a hivatalos változatot, a hangulat, és a nagy vászon nagy része már átélhető - bár a Universal természetesen ahol csak tudja, blokkoltatja ezeket a nézői felvételeket.

Ugyan az új, 15 másodperces ízelítő alapján továbbra sem terveznek azzal, hogy azt széles körben elérhetővé teszik, remélhetőleg azért erre is előbb-utóbb sor kerül. A filmélmény és a Universal jogait tiszteletben tartva én se megosztani, se írni nem fogok a teljes preview-ről, így most csak beszéljünk az alábbi pár képkockáról:

01_40.jpg

Először egy Ankylosaurus csorda vehető szemügyre, és a rövidke pillanatok alatt is látható, hogy az állat kinézete markánsan nem változott meg a filmekben látottaktól, de azért észrevehető néhány eltérés, főleg a fejformán.

02_36.jpg

Most először lesz látható a Jurassic-filmekben a legnagyobb, ismert pteroszaurusz, a Quetzalcoatlus is: a 10-11 méteres szárnyfesztávú, röpképes állat mérete egy kisebb Cessna repülőgép méreteivel vetekszik!

03_37.jpg

Az IMAX videó első bejelentésekor (amikor is egy plakátot és egy képet is bemutattak) került ki a stúdiótól egy Moros intrepidus-szt ábrázoló fotó, de immár mozgásban is látható az állat, aki a látottak alapján épp egy hatalmas dinoszaurusz fogközéből táplálkozik...

04_34.jpg

... amely állat pedig nem más, mint a Giganotosaurus! A roppant szárazföldi ragadozó méretei a Tyrannosaurus rex méreteivel vetekszik, egyes becslések szerint a legnagyobb ismert példány meg is haladta a zsarnokgyík méretét. Egyelőre nem fedték fel teljesen az állat megjelenését.

05_26.jpg

Természetesen a T. rex krétakori változata is tiszteletét teszi, amennyit pedig láthatunk belőle, azok alapján szignifikánsan ő sem tér el a jól ismert, filmes ábrázolástól, de úgynevezett protollak, kezdetleges tollképződmények borítják ezt a példányt, amely aztán összetűzésbe is keveredik a Giganotosaurus-szal...

07_23.jpg

A 15 másodperces anyagban még vethetünk pillantást egy Iguanodon-ra is, amellyel szintén nem találkozhattunk eddig a Jurassic-filmekben.

Ahogy egyre több részlet látott napvilágot a tartalomról, és utána maguk a videók is, egyre élesebb vita bontakozott ki a rajongótábor között - az 5 perc második felét általánosan elég jó véleménnyel fogadták, sokan viszont a krétakori bevezetővel elégedetlenek: a fentebb felsorolt fajok hellyel-közzel egy időszakban és nagyjából egy területen is éltek, de a Giganotosaurus kilóg a sorból: ennek az állatnak a maradványaira eddig csak Argentínában bukkantak rá és mintegy 30 millió évvel korábban is élt, mint a többi, videóban szereplő állat.

06_25.jpgA Tyrannosaurus rex mély lábnyomot hagyott a történelemben

Ez az a részlet, ami a legtöbb támadási felületet adja a filmnek jelenleg - tudományos körökben, a paleontológiában jártas rajongók körében legalábbis. Nem állítom, hogy nem zavar a dolog, de nem istúlzottan: a Jurassic-filmek eddig is a szórakoztatást tűzték ki, magas színvonalon, és már számos, rajongóknak tett gesztussal éltek az alkotók. Arról nem is beszélve, hogy az 1993-as Jurassic Park nélkül talán ma a paleontológia sem lenne olyan népszerű, mint manapság. És nem mellesleg, minden most felmerülő kérdésre még talán a film is nyújthat választ! 

domi.png

Arra viszont én keresem a választ, hogy melyik lehet a legjobb Mattel készlet, amely eddig megjelent - saját tapasztalataimról és véleményemről pedig hamarosan írok is! 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6016601646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KyloRen22 2021.06.25. 23:35:01

Én holnap nézem meg. :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.06.26. 21:49:48

@KyloRen22: Remélem tetszett, elképesztő látvány ekkora vásznon látni őket ^^

KyloRen22 2021.06.26. 22:22:04

@Lord Picard: Hú, eszméletlen király volt. Te már láttad?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.06.27. 20:29:56

@KyloRen22: Igen ^^ Remélem mihamarabb kiadják online, mert ezt mindenkinek látni kell, nem csak mozis, kamerás felvételen, nem is adja vissza jól a színeket, és sokszor a teljes képet sem. Azt hiszem máris megvan az egész filmből a kedvenc jelenetem :D

KyloRen22 2021.06.27. 21:13:38

@Lord Picard: Igen, én is remélem. Az első fele az nagyon király volt, a Giga vs T. rex harc mindent visz.
süti beállítások módosítása