2021. május 05. 19:47 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Apatosaurus

mattelapato.jpg

A Mattel minden várakozást felülmúlva, teljesen váratlanul jelentette be és dobta is piacra legújabb, hatalmas játékfiguráját a Jurassic World-filmekhez kapcsolódóan. Immáron én is első kézből számolhatok be a csodás Apatosaurus figuráról és mutathatom be azt.

A Mattel bátor vállalást tett 2018-ban azzal, hogy az alap játékvonal figuráit egymással méretarányosan jeleníti meg, ezáltal is bemutatva a célkorosztálynak, milyen hatalmasak is voltak a dinoszauruszok. Persze, nem mindig tökéletes a méretarány, itt-ott csalnak egy kicsit, de többnyire tartják magukat az eredeti célhoz. A Jurassic-filmekben kettő (három) igazán hatalmas dinoszauruszfaj kapott eddig fontosabb szerepet: a Brachiosaurus és az Apatosaurus

apatos.jpg

Az Apatosaurus először a 2015-ös Jurassic World-ben bukkant fel, és egy megkapó jelenetben érzékeltették az Indominus rex erőszakosságát, egy Apatosaurus csordán keresztül is. A Bukott birodalomban kevesebb teret kapott a fajt, de a Brachiosaurus mellett az egyetlen, igazán gigantikus méretű dinoszaurusza lett a franchise-nak. Igazság szerint a harmadik faj, mert Az elveszett világ: Jurassic Park-ban felbukkant egy csorda Mamenchisaurus is, de annyira rövid ideig, hogy sokan már el is feledkeztek róla. 

A Brachiosaurus figurája, a játékvonal méretarányait megtartva, két éve jelent meg és nagy sikert aratott a rajongók körében a hatalmas figura. Bár ezt a figurát akkor a Legacy Collection játékvonalon jelentették meg, amellyel a Jurassic Park-filmek előtt adóznak inkább (és amelynek disztribúciója jóval korlátozottabb a többi játékvonalénál), de a nagy érdeklődésre figyelemmel az európai piacra sima, Jurassic World figuraként is megjelent a figura. 

Ugyan ilyen törekvésről az Apatosaurus esetében még nem tudni, először Németországban és Angliában kezdték el forgalmazni a figurát, (az Egyesült Államokban még mindig nem kapható), az én példányom is egy német játékboltból került hozzám. 

Bevált recepten a Mattel sem változtat, a Brachiosaurus kiadásához hasonlóan egy teljesen zárt, gyönyörű grafikával ellátott dobozban került ki a boltok polcaira a figura. A gyönyörűen illusztrált dobozon a magyar nyelvű tájékoztató szövegek is megfigyelhetőek, ez szinte minden Legacy figura (kivéve az emberek) dobozán tetten érhető, valószínűleg azért, hogy megkönnyítsék a figurák importját, de valószínűleg a Legacy vonalat csak némi felárral árusíthatnák idehaza, és sajnos egy áruház, webshop nem látott még benne fantáziát...

A nagy méretű dobozban pedig három darabra osztva rejtették el az Apatosaurus-szt:

box06.jpg

box07.jpg

Összeállítva a három darabot egy igazán lenyűgöző méretű játékfigurát kapunk: hossza 108 cm, legmagasabb pontján 33 cm és 18 cm széles. Egy szóval: robusztus.

A nagy méretek okán, és a Mattel remek szobrászai révén, gyönyörűen, részletgazdagon kidolgozott az egész figura.

Az állat színei nem egészen a Jurassic World-ön, inkább a Bukott birodalomban látott megjelenésen alapszik, bár túlzottan nagy különbség nincs, a foltok és csíkok pedig ízlésesen, egészen élethűvé teszik a dinoszaurusz megjelenését. 

A Brachiosaurus esetében külön a fejrész nem mozgatható, csak az állkapocs, amely az Apatosaurus esetében maradt el, de tovább is fejlesztették azt: ezúttal a figura teljes koponyája mozgatható oldalirányba, de akár 360 fokban is, rengeteg beállítási lehetőséget is eredményezve.

A fej nem meglepő módon, nagyon szépen kidolgozott, ahogyan a szempár is. És nem azt a zavarba ejtő, emberszerű kék szemeket kapta, mint a Jurassic World-ben látott példányé. 

A lábak is természetesen teljesen körbeforgathatóak, míg a nyak és a farok rész oldalirányba mozgathatók, ezzel csalva némi helyet a polcon. 

A Tyrannosaurus rex, de még az Indominus rex is fiatal kis ragadozónak tűnik mellette, csak a Brachiosaurus vetekedhet méreteivel, bár a teljesen más testfelépítés miatt nem tűnnek ugyanakkorának, teljesen lehorgasztott fejjel a Brachiosaurus is 115 cm hosszú. 

És akkor a méretekről még pár gondolat. A Mattel játékvonala, amennyire lehet arra törekedni, igyekszik tudományos pontosan ábrázolni az ősállatokat, de inkább a filmes megjelenést helyezik előtérbe, a méreteket tekintve a filmes példányoknál is törekednek a filmhűségre.

humans.jpg

Még a franchise-on belül is többféle adatot kaptunk eddig az Apatosaurus méreteiről, 75-90 láb átlagosan a hosszúsága (23 - 27 méter) és a legtöbb helyen 20 láb körüli a magassága (6 méter) az állatnak. A figura maga pedig 108 cm hosszú és 33 cm magas a legmagasabb pontján. Ha a 25 métert vesszük átlagosnak az állat hosszát illetően, akkor 138 cm hosszú lenne 1:18-as méretarányban a figura és a 6 méteres magasságot alapul véve 33 cm kell, hogy hogy legyen a magasság - ez utóbbi adat tökéletesen stimmel is. A hosszúság tekintetében ott lehet csalás, hogy az Apatosaurus-sznak rendkívül hosszú, ostorszerűen végződő farka volt, ahogyan azt a filmekben, de dokumentumfilmekben és a tudományos világban is szokás ábrázolni. Vagyis a Mattel mintegy 30 cm-nyi (a valóságban több, mint 5 méternyi) farokhosszúságot csalt el. Ezt számon kérni egy elsősorban gyerekeknek szánt játékfigurán dőreség lenne, de egyben bizonyítja azt is, hogy az Apatosaurus figurája egyáltalán nem túl méretezett, mint azt egyes rajongók gondolták korábban. 

john_3.jpg

A paleontológia ma egyébként 21-23 méter hosszúságúnak és 4,5 méter magasnak gondolja az állatot - de valószínűsítik, hogy a legnagyobb példányok 10-30 százalékkal lehettek nagyobbak, a Jurassic-filmekben pedig számos fajnál láthattuk, hogy picit nagyobbnak vannak ábrázolva a valódi méretüknél  (és ebben valószínűleg a nem tiszta DNS is szerepet játszik). Az eddig megtalált leletek közül kitűnik egy, az Apatosaurus OMNH 1670 elnevezésű lelet, amely egyetlen gerinccsigolya csupán, de hatalmas: mintegy 30 százalékkal nagyobb az eddig talált legnagyobb Apatosaurus csigolyánál, ezért is tartják valószínűnek hogy éltek nagyobb egyedek, mint az átlagosan 21-23 méterre taksált példányok. 

owens_2.jpg

A hatalmas figura mellett pedig nem csak az emberek, de a Jeep vagy a pörgőgömb is aprónak tűnik mellette:

Az egyetlen, nagyobb probléma a figura kapcsán a méretéből fakad, hiszen nehézséget okozhat a gyűjteménybe illeszteni a figurát de ez azt hiszem kellemes kellemetlenség. 

Hazai megjelenésről továbbra sem tudni, az én példányom a német Smyths játék-webáruházból érkezett. Csak remélni tudom, hogy előbb-utóbb a hazai üzletekben is elérhető lesz ez a figura, mert minden rajongónak elérhetővé kellene tenni, nem minden nap kaphatunk kézhez ilyen hatalmasan kidolgozott "játékot". 

A többi, idei évre szánt figura lassan érkezik meg hozzánk is és külföldön is egyelőre csak szállingóznak a figurák, az Egyesült Államokban az ígéretek szerint júliusban kezdődhet meg a Dino Escape játékvonal széleskörű terjesztése, lehetőségeimhez mérten tervezem néhányuk beszerzését és bemutatását. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7616505378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2021.05.08. 20:41:11

Hú, ez tényleg jó nagy. Tetszenek az figurákat és azok méreteit összehasonlító képek. A JW filmből kölcsönvett és beállított jelenetért pedig külön pacsi! Az áráról nem írtál. Magyar Ft-ba átszámolva mennyi lenne kb?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.05.09. 18:55:25

@Anak: Köszönöm ^^ Igyekeztem, így sem volt egyszerű ezt a hatalmas figurát fotózni :)

60 euró, azaz 21500 forintért lehet megvásárolni a Smyths-nél, de, sajnos ők nem szállítanak Magyarországra, egy nagyon kedves barátom ismerőse járt kint éppen Németországban, így sikerült a beszerzés. Remélhetőleg a Mattel mihamarabb lehetővé teszi a szélesebb körben történő értékesítést is, errefelé is...
süti beállítások módosítása