2020. november 28. 23:06 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Krétakori tábor - McDonald's: A nagy bemutató

meki_1.jpg

Az elmúlt időszak senkinek sem alakult egyszerűen, így e sorok írójának sem, most nyílt csak lehetőségem, hogy a többnyire a barátaim segítségével begyűjtött McDonald’s Krétakori táborhoz kapcsolódó Happy Meal játékfiguráit bemutassam. Mind a 12 darabot, ami a világon először nálunk jelent meg így, együtt. A tovább mögött egyenként mutatom be ezeket a nagyszerű figurákat és még egy kis bónusz bemutató is jut a bejegyzés végére.

Nem meglepő módon, a Krétakori tábor szeptemberi premierjét követően idehaza is elkezdtek megjelenni a Mattel sorozathoz kapcsolódó játékfigurái, de ami még nagyobb meglepetés volt: idehaza is megjelentek a McDonald’s kínálatában a sorozat figurái a Happy Meal keretein belül. Sok európai országban még mindig csak várnak a promóció elindítására, míg a hazai megjelenéskor az egész világon csak nálunk jelent meg mind a 12 figura! Az Egyesült Államokban hiába kezdődött hamarabb a kampány, ott csak 4 figura és négy kis könyv jelent meg, míg más országokban ugyan több figura jelent meg, 6-8-10 figura, együtt a 12-féle dinoszaurusz nem jelent meg – azóta Kanadában már elindult a 12 változatot tartalmazó promóció. 

A McDonald’s megrendelésére készült kis dinoszauruszok tervezésénél, nem tudni, mennyire a Universal útmutatásai alapján vagy egyéni döntésből fakadóan, de a kis dinoszaurusz figurák mind a Mattel játékkínálatában már megjelent figurák alapján készültek, következetesen tartva az egységes megjelenést.

Hetente 2 figura volt elérhető a hazai éttermekben, ám ha hamarabb elfogyott volna az adott készlet, a sorban következő dinoszaurusz lépett előre, november elejére pedig az utolsó pár is megjelent. Az összes megjelenésre igaz, és ez egyedi magyar megoldás, hogy a piros különböző árnyalataiban pompázó, letisztult grafikai megjelenésű dobozban találhatóak a figurák maguk, ezért most külön mind a 12 dobozt nem is fog bemutatásra kerülni.

Valamennyi dobozban viszont a nemzetközi megjelenést követve egy-egy tojás található, fajonként eltérő színekben, azon belül pedig egy-egy dinoszaurusz figura mellett egy karakterkártya és a McDonalds megszokott kis tájékoztató lapja volt megtalálható. Maguk a kis figurák még külön is becsomagolásra kerültek a légy, szépen kialakított tojásokon belül. 

eggs_1.jpg

Lássuk is egyenként a teljes szériát, megjelenési sorrendben: íme a 12 dinoszaurusz figura, amelyek közül nem egy igazi kuriózum. 

Tyrannosaurus rex

rexy0.jpg

A filmek szó szerinti legnagyobb sztárja ugyan a Krétakori táborban még nagy szerepet - majd a második évadban -, de ikonikus alakja a franchise-nak. 

Ugyan a feje túlzóan nagy, ahogy több dinoszaurusz figurának, ez a célközönségnek szól, a gyerekeknek, hogy még cukibbnak tűnjenek. A figura extrája, hogy a farkát lenyomva kinyílik az állkapcsa. 

rexyc.jpg

Baryonyx

bary0.jpg

A Baryonyx eddig ugyan csak a Bukott birodalomban bukkant fel, de az előzetesek hírek - és konkrétan a második évad előzetese alapján is, fogunk még a faj, nem is egy képviselőjével találkozni a folytatásban.

A krokodilszerű állkapcsát ez a figura nem tudja kinyitni a farka lenyomásával, az ugyanis ezúttal tekerhető, amivel oldalirányba mozgatható a túlzó méretű fej.

baryc.jpg

Blue, a Velociraptor

blue0.jpg

Blue a Jurassic-filmek dinoszauruszai közül az első, saját névvel és egyéniséggel rendelkező sztárja, a T. rex, vagyis Rexy mellett ikonikus alakjává vált a franchise-nak (azért nem Rexy az első, mert őt csak a rajongók illetik ezen a néven). A Krétakori tábor legelején és legvégén ugyan felbukkant a ravasz Velociraptor, de a folytatásban minden bizonnyal többet is láthatjuk majd őt.

Hasonlóan az előző figurához, Blue feje is a farka csavargatásával mozgatható oldalra. 

bluec.jpg

Indominus rex

indo0.jpg

A félelmetes hibrid állat nem csak a Jurassic World, de a Krétakori tábor egyik központi fenyegetését jelentette, a sorozatban még többet is láthattuk, mint a filmben.

A figura ugyancsak a száját nyitja, de nem a farkával aktiválható a feature: a figura aljába szerelt kerék forgatásával nyitja az állkapcsait a figura.

indoc.jpg

Triceratops

trike00.jpg

A Triceratops eddig nem kapott különösebb szerepet a sorozatban, sőt, igazából a Jurassic Park és Az elveszett világ: Jurassic Park óta nem, de eléggé könnyen felismerhető, a világ egyik legismertebb őslénye.

Az ő figurája is a farkát lenyomva mozog: a teljes fejét fel-le tudjuk mozgatni a mechanizmus által.

trikec.jpg

Toro, a Carnotaurus

toro0.jpg

A Carnotaurus is a Bukott birodalomig volt kénytelen várni, hogy csatlakozzon a Jurassic-franchie dinoszauruszaihoz, cserébe viszont a film egyik legizgalmasabb szegmensét köszönhettük neki. Az animációs sorozat készítői pedig több szerepet is szántak a fajnak, a gyerekszereplők által Toro-nak elnevezett dinoszaurusz az Indominus mellett a másik, állandó fenyegetéssel bíró szereplője a sorozatnak, sokak kedvencévé is vált és az ő figurája különösen is szépre sikerült az amúgy is remek figurák között.

Toro állkapcsa is a farok lenyomásával csattogtatható. 

toroc.jpg

Stegosaurus

stego0.jpg

A Stegosaurus is többnyire csak statiszta szerepet tudhat magáénak, leszámítva Az elveszett világ: Jurassic Park-ot, de azért láthattuk már az animációs változatát is és a Happy Meal kínálatából sem hiányozhatott.

Akárcsak a nagy Mattel figura, a Stego is az egyik hátlemez megnyomásával csapkod a farkával. 

stegoc.jpg

Stygimoloch

stiggy0_1.jpg

Eme faj első filmes képviselőjével is csak a 2018-as filmben találkozhattunk, keményfejűségével azonban kivívta nem csak a szereplők, a rajongók tiszteletét is.

A kis Stiggy is a leginkább jellemző módon, a farkának lenyomásával képes fejét lehajtani, ebben az esetben ez különösen stílszerű is, hiszen mozgóképen is hasonló módon szerez érvényt akaratának. 

stiggyc.jpg

Brachiosaurus

brachi0.jpg

A Brachiosaurus volt a legelső, teljes pompájában a filmvásznon felbukkant dinoszaurusz, filmtörténeti pillanat volt a belépője a Jurassic Park-ban, de a búcsúzása is: a készítők által többször meg lett erősítve: a Bukott birodalomban haláltusáját vívó állat ugyanaz a példány, akit John Hammond vendégei elsőként pillantottak meg.

A kis figura egy hatalmas állatot formáz meg, és nem meglepő módon, ő is a fejét képes fel-le hajtani a farokrész lenyomásával.

brachic.jpg

Bumpy, az Ankylosaurus

bumpy0_1.jpg

A 2015-ös Jurassic World egyik nagy dobása volt, hogy névvel és személyiségjegyekkel ruházott fel négy Velociraptort is, ezen felbuzdulva pedig a Krétakori tábor alkotói is nevesítették a kis szauruszokat, hiszen a történet szereplői gyerekek, ők előszeretettel ruháznak fel névvel egy-egy állatot. Bumpy, vagyis a magyar fordításban Bütyök egy nagyon szelíd, barátságos Ankylosaurus kölyök, aki rögtön elrabolja a gyerekek és nézők szívét is, nem csoda, ha a Jurassic-filmek "bébi Yoda"-jaként is emlegetik.

A kis dinoszaurusz, minthogy fontos szereplője a sorozatnak, akárcsak Toro, különösen szépen kidolgozott figurát kapott, és rá nem is jellemző a figurák többségénél látható "vízfej" és egyedi megoldást is kapott: a hátán, bütyöknek álcázott gombbal fejét és farkát ellentétes irányba csapkodja a figura.

bumpyc.jpg

Parasaurolophus

para0_1.jpg

Ahogyan a bevezetőben is említettem, igazi kuriózumok is találhatóak a figurák körében: ilyen az utolsó páros mind a két figurája, amelyek nálunk debütáltak a világon elsőként. A Parasaurolophus a filmekben ugyan nem, de a sorozatban annál emlékezetes szerepet kapott, a víz alatti barlangban, fluoreszkáló dinoszauruszok csodás látványt nyújtottak.

A kis figura, teljesen nem meglepő módon, ugyancsak a farokrész lenyomásával képes fejét fel-le mozgatni. 

parac.jpg

Pteranodon

ptera0.jpg

A pteroszauruszok közül eddig rendre a Pteranodon kapott nagyobb szerepet, a Jurassic Park ///-ra vagy a Jurassic World-re gondolok, de egy annál izgalmasabb eseménysor köszönhető nekik a Krétakori táborban is, amely szerintem az egész franchise(!) egyik legszínvonalasabb, legötletesebb támadása volt emberek ellen.

A Pteranodon figura tervezésekor nagy kihívást jelenthetett az akció mechanizmus kidolgozása, hiszen számottevő farokrésszel nem rendelkezik az állat, így az ő esetében a csőrét úgy tudjuk kinyitni, ha összenyomjuk a két szárnyát.

pterac.jpg

Ők lennének tehát a még mindig csak ritkán együtt kapható 12 Happy Meal dinoszaurusz játékfigura a McDonald's kínálatából, és reméljük, nem is az utolsók, hiszen számos faj maradt még figura nélkül a franchise-ból, talán a várhatóan tavasszal érkező második évad kapcsán folytatódik a Universal - Netflix - McDonald's trió együttműködése.

Nem csak ők voltak azonban itthon elérhetőek, de a teljesen magyarított Happy Meal doboz is: 

Ahogy a felvezetőben is említettem, az Egyesült Államokban csak négy dinoszaurusz figura jelent meg az étteremlánc kínálatában, cserébe viszont az amerikaiak a 4 játék mellett 4, a sorozathoz és filmekhez kapcsolódó könyvkiadványt is kaptak. Egy nagyszerű barát jóvoltából ők sem hiányozhatnak gyűjteményből:

books.jpg

A négy rövid kiadvány nagyon informatív, persze nem túl sok szöveggel, inkább érdekesség, és a főbb dinoszauruszok jellemzői találhatóak benne, akikről csodálatos, új grafikákat tartalmaz a négy füzet. Amelyek azonban sajnos túl szorosan ragasztottak, így fényképezni is nagy kihívás őket, sajnos. 

A négy kis füzet kategóriákra bontva mutat be 3-3 fajt a Jurassic-franchise-ból, a Horned Dinosaurs a valamilyen fej éket, szarvat viselő dinoszauruszok világába enged betekintést, egy külön kartonlapról pedig kivágható egy Carnotaurus szarvpár is, a fedőlapon pedig maga Toro:

Az Armored Dinosaurs a testpáncélt viselő állatokra, elsősorban az Ankylosaurus-szra fókuszál, borítóján is Bumpy látható, és a mellékelt kartonlapról is az ő alakja vágható ki:

A Big Dinosaurs nem meglepő módon, a nagy testű dinoszauruszokra fókuszál, és bár ehhez a kiadványhoz külön nem mellékeltek kivágható figurát, középen egy Apatosaurus alakja hajtható ki:

Ferocious Dinosaurs, azaz Kegyetlen dinoszaruszok, mondjuk a könyvben taglalt Rexy és Blue sem épp az a észnél rohangáló és gyilkolászós karakter. A mellékelt lapról előbbi vágható ki:

Remélhetőleg most egy darabig ismét felélénkül a blog és még számos figurabemutató várható a 2020-a esztendőben, és talán lassan több mindent tudunk meg a 2021-es figura kínálatról is, ahogyan a Krétakori tábor 2. évadáról is.

Azt csak úgy zárójelesen jegyzem meg, hogy jelenleg a Universal és az Illumination közös kis kedvencei, a Minyonok várják a McDonald's Happy Meal aktuális kínálatában a játékfigurákra (is) éhes rajongókat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3916305714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása