2020. november 10. 22:56 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Jurassic World: Világuralom - Véget ért a forgatás

ujabb_1.jpg

9 hónappal az első csapó elcsattanása után befejeződött a Jurassic World: Világuralom forgatása. Az ismert körülmények között rendkívüli kihívással kellett szembenéznie Colin Trevorrow stábjának, de bőven lesz idő befejezni a film utómunkálatait, hiszen a premierig még 19 hónap van hátra. Bővebben a befejezésről és egy kis összegzés a tovább mögött.


Kilenc hónap, 40.000 koronavírus teszt, 6-8 millió dolláros egészségügyi, biztonsági költségek - aligha így terveztek előzetesen a Universal-nál, de egy hosszabb és egy rövidebb leállással megúszták a készítők a forgatást, míg más produkciók sorozatosan állnak le a világjárvány miatt. A filmet az angliai Pinewood Studios-ban forgatták, de több külföldi helyszínnel is számoltak előzetesen a készítők, végül Máltán és az Indiai-óceánon található Szokotra szigetén is ún. second unit stáb dolgozott. 

A forgatás befejezése kapcsán az író-rendező Colin Trevorrow az alábbi képet és tweet-et tette közzé. A képen balról jobb Sam Neill, maga Trevorrow, DeWanda Wise és Mamoudou Athie látható:

Kép

Befejezve a Jurassic World: Világuralom. Minden hálám a rendkívüli stábunknak és szereplőinknek. Családot alkottunk. 

Később az alábbi gondolatait osztotta még meg a filmkészítő:

Mindannyian messze voltunk azoktól, akiket szeretünk, abban az időszakban, amikor a legközelebb szerettünk volna lenni velük. Nagyon hiányzott a családom, négy hónapig voltam távol tőlük. De a mi buborékunk szereplői is egy családot alkotta. Úgy gondolom, hogy ez a fajta közelség jobbá tette a filmet is. Mindazt, amit érzelmileg átéltünk, megoszthatjuk. Vasárnaponként próbáltunk, kidolgoztuk a karaktereket, ami gazdagabbá tette a film érzelmi világát is. Azt hiszem a film ettől erősebb lesz. Soha nem voltam még ennyire elmerülve egy filmkészítés folyamatába. A protokollok miatt a színészek sem mehettek messzire a forgatástól. És ezzel megszűntek a távolságok. Olyan dolgokat élhettem meg a film készítése során, amelyeket remélem hasznosíthatok a jövőben. Ez a film az együttélés és a túlélés szükségességéről szól. Ha ez a világjárvány bármit megtanított nekünk, az az, hogy szükségünk van a különböző generációkra, hogy megvédjük egymást. Ez volt a megfelelő film, amit készíthetünk ebben a pillanatban.

A forgatás még február végén vette kezdetét Kanadában, de pár hét forgatást követően márciusban az elharapódzó világjárvány miatt fel kellett függeszteni a munkálatokat. Ezt követően, amellett, hogy Trevorrow tovább tudta csiszolni Emily Carmichael-el közös forgatókönyvüket egy olyan biztonsági protokollt dolgoztak ki a készítők és a brit egészségügyi hatóságok, amelyek segítségével elkerülhették, hogy ellenőrizetlenül léphessenek be a forgatási helyszínekre a stábtagok, színészek és így elejét vehették a járvány elterjedésének.

trio_1.jpg

Negyvenezer tesztet végeztek el a júliusi újraindítástól a forgatás befejezéséig, a pozitív eseteket pedig rögtön ki tudták szűrni, amellyel nem akasztották meg a forgatást - legalábbis egy jó ideig így volt, de október elején néhány pozitív esetet miatt (valószínűleg fontosabb szereplők, stábtagok voltak érintettek) két hétre le kellett állni a forgatással. 

A szereplőket is egész biztosan összekovácsolta a forgatás, ahogy arról Trevorrow is beszélt, pihenőnapokon is foglalkoztak a karakterek elmélyítésével, de maguk a színészek is jól szórakoztak egymás társaságában, Sam Neill és Jeff Goldblum számos videót készített a közösen eltöltött időről. Utóbbi színész pedig családját is magával vihette a csak a stáb számára kibérelt szállodába, bébiszitterestől! 

oct23.jpg

Sam Neill is külön twitter bejegyzésben osztotta meg gondolatait a forgatás befejezéséről:

Voltak napok, amikor azt hittük, hogy talán nem fog sikerülni. De megcsináltuk... Lehoztuk azt, ami szinte lehetetlennek tűnt. Remek stáb. Bájos szereplők. Legjobb rendező. Fuh... és ÜNNEPLÉS.

A rendező, Colin Trevorrow azt is elmondta, hogy most egy darabig szeretne a családjával lenni utána pedig nekiállhatnak az utómunkálatoknak. Habár erről konkrét információ nem látott napvilágot, de nagyon valószínű, hogy szükségből is, egy új, rendkívül innovatív megoldást is használtak a forgatás során: a The Mandalorian sorozat stábja dolgozott először hatalmas LED falak előtt a zöld vászont kiváltva.

All Hollywood VFX Removed! What Movies Really Look Like - YouTube

Utóbbit már nagyon régóta alkalmazzák a sok speciális effekttel rendelkező filmek forgatásán, a rikító zöld színt könnyebb kicserélni, megtölteni ezáltal élettel a hátteret, digitálisan. Ami viszont nagy hátránya a zöld háttérnek (és a kéknek is, mert több film forgatásán használják ezt a színt is), az az, hogy egyrészt a fizikálisan jelen lévő tárgyakról, szereplőkről is visszatükröződik a zöld szín, rengeteg munkát adva ezzel a trükkstábnak. A másik probléma, amiről már több színész is panaszkodott, hogy nehéz beleélni magukat a szerepbe és az éppen átélt eseményekbe, ha csak egy rikító színt látnak maguk körül.

The Mandalorian' Launches ILM StageCraft VFX for digital sets – Video |  IndieWire
A mandalóri és bébi Yoda sem hagyták el a stúdiót: az égbolt közepe árulkodik arról, hogy ott ér véget a LED fal. 

Az új technológiának köszönhetően viszont nagyon élethű, a kameramozgást követő, azonnal módosítható LED falakkal veszik körbe a színpadot, és máris kevesebb problémával jár a bevilágítás is, arról nem is beszélve, hogy a színészek számára is megkönnyíti a munkát, ha látják maguk körül a digitális helyszínt. Mivel a fő stáb nem hagyta el a Pinewood Studios zárt falait, és csak a second unit stábok forgattak Máltán és Szokotrán, az új technológiával tökéletesre csiszolható a két stáb által felvett jelenetek összehangolása. 

Még rengeteg idő, 19 hónap áll a készítők rendelkezésére, hogy a speciális effekteket, hangeffekteket előállítsák - és persze, arra is hogy megvágják a filmet. Mint minden hollywoodi produkció esetében, valószínűleg a Világuralom számára is kijelöltek néhány hét pótforgatást, ez jól bevált módszer Hollywood-ban arra, hogy a már összevágott filmet kiegészítsék, ami nem működött, kijavítsák, 19 hónap bőven elég idő lesz egy ilyen utóforgatásra is, ha kell egyáltalán.

A Jurassic World: Világuralom 2022. június 9-én debütálhat a hazai mozikban! 

A következőkben, galériákba szedve, nem spoileres borítóképpel, a helyszínekről készített lesifotókból válogattam egyet a kilenc hónapos forgatási időszakból.

Kanadában február végén vette kezdetét a forgatás, már hallani lehetett a koronavírusról, de nem hittük volna, hogy globális járvánnyá fajul a helyzet...

Angliában a Pinewood Studios számos épületét és a környező erdőt vette birtokba a stáb a nyári újraindítás után.

De más külső helyszíneket is felkerestek a ködös Albionban.

Az alábbi angliai helyszínről még nem számoltam be, eddig. A fotók hangulata illik az eddigi ismereteinkhez, azaz a télies időjárásra, ráadásul a helyszínen felbukkant egy BioSyn terepjáró is.

Szokotrán valamikor március közepe és július eleje között forgatott egy second unit stáb, valószínűleg vágóképeket rögzítették az Indiai-óceánon található szigeten.

Máltára az eredeti tervek szerint nagyobb stáb utazott volna, a rendezővel és Chris Pratt, Sam Neill párosával együtt, de a koronavírus járvány második hulláma után nem kockáztatták meg az utazást, egy second unit stáb rögzített jeleneket a szigetországban, ahol első (és egyben utolsó) alkalommal vethettünk pillantást dinoszauruszokat helyettesítő bábokat.

A bemutatási hátralévő időszakban sem fogunk hiányt szenvedni, felpörög a termékbemutató rovat és jövőre a Krétakori tábor 2. évada is sok újdonságot ígér, és valószínűleg a Világuralom kapcsán is még kiderül egy s más! 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2316281246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dino boy 2020.11.10. 23:13:08

Csak legyen benne Dilophosaurus!

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.11.10. 23:35:10

@Dino boy: Ámen! Ha már Chris Pratt is a Jurassic-filmek Végjátékaként hivatkozik a filmre, akkor a közönség kedvenc "Köpködőnek" is vásznon a helye!

Anak 2020.11.11. 19:52:55

Hát ezt jó hosszú lesz kivárni, élünk még egyáltalán addig?

studkell 2020.11.12. 12:17:47

"Ezt követően, amellett, hogy Trevorrow tovább tudta csiszolni Emily Carmichael-el közös forgatókönyvüket[VESSZŐ], egy olyan biztonsági protokollt dolgoztak ki a készítők és a brit egészségügyi hatóságok,"

Carmichael-lel. Nincs és soha nem is volt -al, -el rag a magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. Szóban sem így elharapva mondjuk (pl. nem "asztalal", hanem asztallal). Ahova pedig "bmeg"-et tudnál tenni, tegyél vesszőt, az esetek 95%-ában bejön.

KyloRen22 2020.11.12. 15:47:43

Szerinted mikor érezik az első előzetes?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.11.16. 22:02:07

@KyloRen22: Remélem én is, hogy legalább Isla Sorna visszatér, végre akkor kimondhatnák, mi történt ott...

Így, hogy még rengeteg idő van a premierig, gyakorlatilag bármikor jöhet ki előzetes, de ha lesz jövőre Super Bowl, akkor sanszos, hogy oda legalább egy teaser előzetest szánnak. Esetleg a Krétakori tábor 2. évad premierjének környékére.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.11.21. 22:05:46

@KyloRen22: Igen érdekes választás, de izgalmasnak hangzik. Annak én jobban örülök, hogy az elmondottak alapján megépült a dinoszaurusz, és nyilván kellett egy új, nagy dinoszaurusz, Rexy nem lehet mindig az események középpontjában - és egyszerűbb kimondani, hogy Giganotosaurus min Carcharodontosaurus :D
süti beállítások módosítása