2020. szeptember 26. 22:00 - Lord Picard

Jurassic World: Krétakori tábor - Az első évad - Kibeszélő

campc_5.jpg

Óriási várakozás előzte meg a Netflix kínálatában szeptember 18-án debütált Jurassic World: Krétakori tábor első évadát a rajongók részéről, hiszen eddig az öt mozifilmen túl csak a tavaly bemutatott Battle at Big Rock c. rövidfilm bővítette hivatalosan is a Jurassic-univerzumot. Egészen idáig... FIGYELEM! SPOILER-VESZÉLY!

vlcsnap-2020-09-26-18h35m35s314.png
A nyolc epizódból álló sorozat ugyan animációs - annak minden előnyével és hátrányával -, maga a történet nem hogy nem ütközik a filmekből ismertekkel, de több ponton is kapcsolódik a cselekmény az ugyanebben az időszakban játszódó 2015-ös Jurassic World-del, jól megírt történetével pedig a kánon teljes jogú tagjává vált is egyúttal a széria. 

A sorozat első percei egy VR videojáték képsorai, és az Isla Sorna-n(!) játszódó játéknak komoly tétje van: a küldetést először sikeresen teljesítő játékos egy exkluzív belépőt nyer a park még megnyitás előtt álló kalandtáborába, a Krétakori táborba. Darius-nak, a dinórajongó srácnak sikerül ez elsőként, így pillanatok alatt már Isla Nublar-on találjuk magunkat, hogy öt másik társával együtt felfedezhessük az új helyszínt.

Darius mellett meghívást kapott a szigetre Brooklynn, a youtuber lány, aki elégedetlenkedő követőit és a netes trollokat kívánja lenyűgözni a lehetőséggel, míg Yasmina vagyis Yaz, egy fiatal sportoló, aki a szponzori szerződésének tesz eleget, ugyanis a park a főtámogatója. A szigeten találja még magát Ben-t, akiről csak a későbbiekben derül ki, hogy édesanyja küldte a táborba, aki Simon Masrani munkatársa és Sammy, akinek a családi farmja hússal látja el a park lakóit. Utolsóként, külön érkezve, csatlakozik a csapathoz Kenji: a gazdag szülők elhanyagolt gyermeke VIP kiszolgáláshoz szokott egész életében és görcsösen küzd apja elismeréséért. 

vlcsnap-2020-09-26-17h29m49s702.png

Idővel mind a hat szereplőről több minden derül ki és kellőképpen árnyalják a jellemüket, persze azért túlzottan mély karakterizációra nem kell számítani, ez még mindig csak egy animációs sorozat, amely elsősorban a sorozat gyerekeknek készült és egy újabb réteggel ruházza fel a filmes univerzumot. 

Ahogy az lenni szokott, kezdetben a gyerekek odáig vannak a dinoszauruszokért, bár elég hamar életveszélybe is kerülnek, de a park összeomlását az elszabaduló Indominus rex hozza el, amely a tinik életét is komolyan fenyegeti. Addig is viszont olyan, a filmekben nem túl sok szerephez jutó állatok is több játékidőhöz jutnak mint a Carnotaurus vagy a Sinoceratops. Egy röpke laborlátogatásnak és némi háttér információnak köszönhetően pedig a rajongók arra is választ kapnak, hogyhogy nem láthattuk ezt a két fajt a 2015-ös filmben? Mert Dr. Wu és csapata folyamatosan állítja elő az újabb fajokat, és gyorsított növekedéssel kísérletezgetnek, ennek köszönhetően nő meg pár nap alatt elég jelentős mértékben Bumpy, azaz Bütyök, a kölyök Ankylosaurus, aki hőseinkkel tart ebben a nem mindennapi kalandban.

Az eddigi történetekben a felnőttek voltak azok, akik segítették a gyerekszereplőket, ezúttal viszont túl sok segítségre nem számíthatnak, mert az Indominus azonnal lecsap rájuk, míg a tábor két szimpatikus vezetője, Roxie és Dave elszakadnak a csapattól. Dr. Henry Wu is "beugrott" egy epizód erejéig, hogy még inkább aláhúzzák önteltségét és jellemhibáit és emlékezetes jelenetek jutnak Wu egyik munkatársának, Eddie-nek is.

A sorozat a klasszikus sémát követi, bár annak én módfelett örülök, hogy azért elidőzhetünk a működő parkban mielőtt beütne a katasztrófa. Jó ötlet volt a kötélpálya behozása és nagyszerű jelenetsoron keresztül láthattunk számos szelíd óriást, növényevő hordákat. Bár később választ nem kaptunk arra a kérdésre, miért különböznek egyes fajok egyedeinek rajzolata, nem nehéz kitalálni, hogy ez is Wu laborjának az ügyeskedésének köszönhető, esetleg hím és nőstény példányok közötti különbözőségeket jelentik.

Az Indominus rex képében viszont végül beüt a katasztrófa, a vérszomjas hibrid felbukkanását mindig összhangba hozták a film cselekményével, ennek egyik legmegkapóbb példája amikor Zach és Gray szétzúzott pörgőgömbje mellett rátalálnak a srácok a megölt Ankylosaurus-szra és ekkor csatlakozik a csapathoz Bumpy is, akihez különösen erősen kötődik Ben.

Hőseink pedig nem sokat pihenhetnek, hiszen ha nem az Indominus, akkor Toro, a Ceratosaurus veszi őket üldözőbe vagy a park más veszélyes ragadozói, mint a Mosasaurus vagy a Pteranodon-ok. 

Számomra a sorozat legkiemelkedőbb teljesítménye a 7-8. rész: a magasvasúthoz vezető út is kellően ötletes és feszült, de igazán a magasvasút szerelvényén mélyül el a történet. A karakterek is újabb mélységet kapnak, ráadásul a kezdeti, öntelt, önző vagy épp visszahúzódó jellemük is nagy változásokon esett már át, de az epizód zárása, a Pteranodon támadás, annak kidolgozottságával, ötletességével és feszült, váratlant húzó fináléjával a csúcs. 

Az igazi finálé viszont a nyolcadik rész: a tinik a föld alatt folytatják útjukat, hogy elérjék a kimenekítési pontot, ahol azonban Toro-val összezárva futnak versenyt az idővel. Egy szintén kreatív jelenetsorral pedig végül tesznek róla, hogy Toro-nak ne fájjon többé a foga rájuk. 

Ami meglepett, hogy vállalati kémkedéssel is súlyosbították a történetet, ráadásul Sammy, a kém révén még Dennis Nedry-t is megidézték a készítők a lány blúzválasztásával, de a rejtélyes rivális cég, a Mantah Corp. is minden bizonnyal jut még szerephez, akár a forgatás alatt álló Jurassic World: Világuralomban. 

Alapvetően a sorozat rendkívül látványos, a (kissé tényleg egysíkú) dzsungel vagy a föld alatti alagutak gyönyörűen animáltak, nem különben az olyan helyszínek, mint maga a tábor az újragondolt lombházaival vagy a Mosasaurus-lagúna és a magasvasút. 

Az ember-szereplők animációja kevésbé kidolgozott, ez valahogy az animációs műsorok sajátja, ezen túllendülve viszont a karakterek is, főleg az arcjátékuk, szépen animáltak.

Persze, mint minden Jurassic-tartalom esetében, a hangsúly a dinoszauruszok van, és azok káprázatosak: Toro, Bumpy, az elkóborolt Sinoceratops, a Parasaurolophus-ok, a Mosasaurus és a Compy-k valamint a Pteranodon-ok is lenyűgözően animáltak, nem különben a Stegosaurus-ok és a Brachiosaurus-ok is.  

vlcsnap-2020-09-26-20h49m38s220.png

Egy következő bejegyzésben sorba veszem a sorozat konkrét utalásait, az easter egg-eket is, addig is pedig újra és újra megtekinthető a sorozat a Netflix-szen, magyar felirattal és szinkronnal egyaránt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2816215528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.09.27. 20:18:59

" akkor Toro, a Ceratosaurus veszi őket üldözőbe"
Itt gondolom Carnotaurus-t szerettél volna írni.

Nekem eléggé nem tetszik, amit Dr. Wu-val karakterével művelnek az új filmek és ez a sorozat. Egy kimondottan öntelt és önelégült pénzéhes s*ggfejnek mutatják be és én sem az első nagyfilm, sem a könyv alapján megrajzolt jelleme alapján nem érzem ezt indokoltnak.
Ez mondjuk az én saját bajom.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.28. 19:30:18

@Anak: Nem javítom ki, hogy okuljak belőle, de köszönöm! :) Én nekem örökre megmarad, hogy leírva keverem a két fajt :/

Én nekem tetszik, hogy Wu-ból, egy régi karakterből ilyen módon csináltak egy negatívabb karaktert, az örök kapcsolódási pont a Jurassic Park-hoz. Azért ugye a regényben is eléggé öntelt, becsvágyónak tűnt, de a filmben akkor ebből semmit se mutattak meg, bár majd 27 év után tűnt fel csak nekem is, hogy tudós létére ceruzával dolgozott, és simán kiradírozta, átírta az adatokat - ez nem annyira egy megbízható tudós ismérve, szerintem...
süti beállítások módosítása