2020. július 10. 20:51 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Roarivores Ankylosaurus

ankylo_6.jpg

Nem tegnap volt alkalmam 2018-as figurát bemutatni, de a körülmények úgy alakultak, hogy csak most köszönhetem gyűjteményem tagjaként ezt a remek, hangot adó dinoszaurusz figurát. 

Az Ankylosaurus biztosan ott van minden idők legismertebb dinoszauruszainak 10-es, de talán még 5-ös listáján is. A robosztus páncélzatot viselő állat eddig három filmben szerepelt: a Jurassic Park ///-ban kisebb szerep jutott csak a fajnak, de a Jurassic World-ben már hosszabb játékidő jutott nekik, egy példány végzetes találkozását is láthattuk az Indominus rex-szel. A Bukott birodalomban a nagy dinoszaurusz-rohamban láthattunk itt-ott néhány példányt, de az árverésen is felbukkant az "élő tank". 

A figura még 2018-ban, a Mattel Jurassic World vonalának második hullámában jelent meg a Roarivores alsorozatban, azaz hangot kiadó változatban. A csomagolás is a legelső széria designját viseli magán, afféle szállító konténert megidézve. 

Az Ankylosaurus egyben jelent meg, tehát nem kellett külön a farokrészt hozzácsatolni, de ez a mechanika miatt nem is lett volna lehetséges. A figura a Jurassic World dinoszauruszához viszonyítva kisebb, de a Bukott birodalomban, az aukción látható példányhoz képest nagyjából ugyanolyan méretarányú, valószínűleg arról mintázták a méreteket.

A dinoszaurusz maga egyébként tökéletesen adja vissza a filmekben látott jellegzetességeit a fajnak: a gúlaszerű szarvak a koponyán, az állat hátát lefedő kisebb-nagyobb lemezekből összeálló páncélzat és az abból kitüremkedő tüskék eléggé jellegzetesek és filmhűek is, ahogy természetesen a buzogányként funkcionáló farok is is. Ehhez kapcsolódik a figura akciófunkciója is, a hátán található gomb lenyomásával ugyanis nem csak hangot ad ki a figura, de a farkát is ide-oda csapkodja! 

A hangra visszatérve: sajnos az egész játékvonalon jellemző volt, hogy a hangok a T. rex-szerűek, valószínűleg egy hangkészletből dolgoztak a Mattel-nél, ebben nem kapták meg egyenként a törődést a fajok.

Az állat mind a négy lába mozgatható, a hátsó lábak oldalirányba is, amelyek egyébként, a fajtajelleget megtartva, hosszabbak is, mint a mellső végtagok. A figura színei a Jurassic World-ös megjelenésen alapszik, már amennyire kivehető a színek az Ankylosaurus vs. Indominus rex jelenetsorban.

A fej jellegzetességeiről már írtam, de természetesen az is teljesen szabadon mozgatható, fel-le és oldalirányba, a többi növényevő dinoszaurusz figurájához hasonlóan (kivéve a csodálatos Brachiosaurus-szt) viszont a szája nem nyitható. 

A kisebb méretarány az állat Jurassic World-ös megjelenéshez képest azért szembetűnő, mert pontosan látható, hogy a filmben a pörgőgömbhöz képest milyen magasan helyezkedik el az állat csípője, amit a figura és a játékvonalon megjelent gömb együtt nem ad vissza.

Ahogyan az Indominus rex figurával sincs meg így a teljes összhang, de azért elég jól festenek együtt. A Bukott birodalomban, az aukción látott példány kisebbnek is tűnik, mint a 3 évvel korábbi állat, és tudom, megúszósra sikerül így a magyarázat, de az állatok életkorára lehet fogni az eltéréseket. A rajongókat persze zavarhatja a dolog, de az elsődleges célközönséget biztosan nem, mert egy nagyszerű minőségű dinoszaurusszal ismerkedhetnek meg kicsit jobban a figurán keresztül.

dranky.jpg

A figura később persze ismét felbukkant a Mattel kínálatában, a tavalyi Dino Rivals vonalon ismételten kiadásra került, de gyökeresen eltérő szín-összeállításban. A magam részéről mindig is sajnáltam, hogy kihagytam a figurát, de hála rendszeres látogatómnak, Anak-nak, most már én is a gyűjteményemben tudhatom az Anky-t.

bumpy_1.jpg

A hirtelen jött szükség pedig nem másnak köszönhető, mint a közelgő(?) Camp Cretaceous animációs sorozat külön nevesített, fiatal Ankylosaurus-szának, Bumpy-nak. Ha van lehetőség egy felnőtt példány mellé egy fiatal egyed figuráját helyezni, azt meg kell ragadni, ráadásul Bumpy figuráját elnézve eléggé egyértelmű, hogy a színpalettát a két felnőtt egyedet ábrázoló játékfigura ötvözésének tűnik! 

A Prime 1 remekbe szabott, prémium kategóriájú diorámáján látni azért a rendes méretarányt, ahogy egyébként az is, hogy ugyanarról a színpalettáról dolgoztak a művészek:

prime1.png

Ez a remek figura tehát már csak javarészt másodkézből beszerezhető, remek kidolgozottsága révén hamar eltűnt a boltok polcairól, de túl sok eladó példány sem lelhető fel belőle. Reméljük a faj újabb egyedeit a Jurassic World: Világhatalom-ban is láthatjuk jövő nyáron! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3115994040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.07.13. 22:29:12

Köszi a bemutatót! Jó sok képet készítettél a figuráról és meg kell mondjam, eddig nem is nagyon tűnt fel a méretaránybeli különbség, bár valami mindig is zavart a figurával kapcsolatban. Most már tudom, hogy azért mert kisebb volt a többi figura arányaihoz képest.
Az Indominus mellett egészen eltörpül.
Hát a hangja tényleg elég Trexes volt.
Furamód nekem a vöröses-barnásabb színváltozat jobban bejön. (Megjelent ez egyáltalán idehaza?)
Örülök, hogy jó és szakértő kezekbe került gyűjteményem ezen néhai darabja. Jó helye lesz.
Ha már szóba került én örültem volna, ha több ilyen egybeszaurusz készült volna, vagy méginkább annak, ha nemcsak össze, hanem szét is lehetne szerelni a több alkatrészből álló figurákat. Úgy megmaradhatna a csomagolás kompakt jellege is.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.07.14. 21:53:38

@Anak: Ha ilyen fotogén a modell, akkor utána már az jelenti a gondot, hogy mit NE tegyek ki képet :)) Azért szerintem a filmekben még egy picit nagyobb is az Ankyosaurus, mint kellene, de nagyon szépen kidolgozott figura ez, mindig is sajnáltam, hogy lemaradtam róla. Azóta megtanultam, ami kell, megjelenéskor kell megvenni, mert utána ki tudja, lesz-e újratöltés?

Megjelent a másik változat is, sőt, még mindig látni Müller boltokban, ahogy hallom.

Mostanában már annyira nem jellemző, hogy szétszednék a figurákat a csomagolás kedvéért, szerencsére, de ez köszönhető annak is, hogy most már majd minden nagyobb figuránál van farokmozgató mechanizmus :) A szétszerelhetetlenség pedig valószínűleg azért van, hogy utána játék közben a gyerek kezében azért még se essen szét. Azért egy-egy költözésnél a Super Colossal figurákat se lehet kényelmes elcsomagolni :D

És köszönöm még egyszer ezt a remek figurát, gyűjteményem megbecsült tagja lett :)
süti beállítások módosítása