2018. december 10. 20:33 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Dino Rivals és más figurák

dinors_1.jpg

Ahogy közeledik az évvége és karácsony, az utolsó rohamokra felkészülve a Mattel, egyelőre csak az Egyesült Államokban, de már a jövő évi, Dino Rivals alcímet viselő sorozatának tagjait is elkezdte terjeszteni partnerei révén. A tovább mögött pár kép Delta raptorról, vagy épp a nagyon várt Parasaurolophus-ról! És, más játékgyártók, Jurassic-szerű figuráiról is ejtek végre pár szót.

Az új, Bite ’N Fight Tyrannosaurus rex, a Mega Dual Attack-os Stegosaurus és Suchomimus figurák után pár kisebb dinoszaurusz is elérhető vált a Dino Rivals sorozatból, úgy mint Delta Velociraptor, a Protoceratops és két  teljesen új figurát is kiadtak, a Dracorex-szet és a Rhamphorhynchus-t. Valamennyi figura kisebb méretű, az idei Attack Pack sorozat folytatásaként tekinthetünk rájuk, remélhetőleg előbb-utóbb idehaza is. Az újdonság velük kapcsolatban az, hiszen korábban már stock fotókon láthattuk őket, hogy immár csomagolással együtt, rajongók által készített fotókon is szemügyre vehetjük őket, valamint karakterkártyáikat: 

Egészen friss, konkrét termékfotó is készült viszont az egyik legjobban várt új figuráról, a Parasaurolophus-ról!

para.png

Egyelőre úgy tűnik, kereskedelmi forgalomba még nem került a nagytestű növényevőről készült figura, viszont az biztató, hogy a csomagolás alapján nem a Legacy vonalon érkezik a Dual Attack figura, azaz vélhetően hozzánk is eljut, holott a fajt a második és harmadik részben láthattuk csak inkább.

para_2.jpg

A termékfotó alapján pedig akárcsak a Stegosaurus vagy a Suchomimus, ez a figura is két különböző feature-t fog tudni előadni a hátán elhelyezett gombok megnyomásával.

A Mattel figurái, mint az a blogon is látható, nagy hatással voltak rám, és ismét Jurassic-os játékfigurák gyűjtésére sarkallt, de az idei és jövő esztendőben nem csak a Mattel örvendezteti meg a rajongókat, dinoszaurusz figurákkal.

Hazánkban is jól ismert a francia Papo, amely minőségi, műgyanta játékfiguráiról ismert. A cég nem csak dinoszauruszokat, de ma élő modern állatokat, vagy pl. különböző korok embereiről is készítettek már figura sorozatot, vagy elképzelt fantasy világokról. A gyártó dinoszauruszait látva rögtön szembetűnő, hogy erősen a Jurassic Park filmek ihlették a figurákat, nem csak formában, színekben is. Pár példa szemléltetésül:

2019-ben  a Papo többnyire már korábban megjelent játékfiguráit frissíti új festéssel, pl. a „running” azaz futó T. rex figura eredetileg zöld, dzsungel festéssel jelent meg, azóta volt egy lilás színváltozata a figurának, és most a legelső T. rex figura barna festését is megkapja ez a modell. Ugyanakkor az ágaskodó Pentaceratops teljesen új figurának tűnik.

papo2019.png

A Rebor egy kínai, itthon nem igazán ismert cég, amely 2014-ben robbant be a dinoszaurusz modellek piacára. A származási ország senkit ne riasszon el, ez a kisebb cég az elmúlt 4 évben már számos, magas színvonalú, őskori állat figurájával kápráztatta el a gyűjtőket. Ahogyan a Papo, úgy a Rebor sem használja hivatalos a Jurassic Park vagy World márkajelzéseket - nyilvánvalóan nem rendelkeznek a jogokkal -, de eléggé egyértelmű az alábbi figurák láttán, hogy erősen a Jurassic-filmek ihlették az ő termékeiket is (természetesen nem csak ezeket a figurákat adták ki):

A Velociraptorok, szerintem, szenzációsak. 1:18-as méretarányban készültek, tehát elvileg a Mattel játékvonalával egyező a méretük, természetesen nem a valódi ősállat, hanem a Jurassic-filmek szerinti méretekkel dolgoztak. Az számomra külön szívet melengető, hogy 2016-ban egy felnőtt raptoruknak a Winston, a kölyök raptornak pedig a Stan nevet adták, tisztelegve a legendás hollywoodi trükkmester, Stan Winston előtt. Az elveszett világból megismert design pedig egy angol zenekarról nevezték el Sweeney-nek, a brit zene iránti rajongása a gyártónak később is szembetűnő lesz.

A Jurassic Park 3 által ihletett, két guggoló raptor Gunn és Rose pedig a Guns N’ Roses együttes előtt tisztelegnek neveikkel, míg a Jurassic World raptorai közül is, az Alex DeLarge nevű raptor (aki egyébként Blue-ként azonosítható) a Mechanikus narancs c. kultikus Stanley Kubrick film főszereplője előtti tisztelet kifejezéséül kapta nevét. Egy másik ugró raptor, Ugrólábú Jack, az angol folklór egy nevezetes szereplője után kapta nevét. Egyedül Pete-t nem tudom hova tenni, számos zenészt vagy művészt rejthet a név.

A lényeg azonban nem is ez, csak öröm mindig róluk beszélni ha szóba kerül a Rebor, hanem az, hogy még a cég működésének hajnalán, 2014-ben kiadtak egy Tyrannosaurus rex figurát, akit ők Királynak neveztek el. Tényleg lenyűgöző figura, és a feje is ismerős, de mégis, színében, illetve részleteiben is nem lehet azt mondani, hogy a filmek jól ismert szauruszait formálták volna meg.

s-l1000.jpg

Eddig. Mert hogy a cég már bemutatta, hogy a jövő évben két új, 1:35-ös méretarányú T. rex-szel fogják terveik szerint letarolni a piacot: az egyik, a Jurassic Park-ból és a két Jurassic World-ből megismert Rexy színséma alapján készül, a másik pedig ugyanezen figura, dzsungel festéssel, azaz Az elveszett világ T. rex-szeit idézik meg. Az elnevezés sem véletlen, hiszen ha már korábban Királyként nevezték el első T. rex-szüket, és a Jurassic rajongók körében egyébként is Királynőként tisztelt Isla Nublar csúcsragadozója, nem is lehetett más a modell neve, mint Queen (ami egyben zenei hivatkozás is lehet). Az is látszik, hogy ezúttal már a Stan Winston-ék által megteremtett T. rex volt a kiindulási pont. A figurák, mint az összes többi Rebor dinoszaurusz, csak az állkapcsuknál mozgatható, illetve az új T. rex-eknek már a farka is mozgatható lesz! 

A cég jövőre ünneplendő 5. születésnapja alkalmából ígéretük szerint egy egyszerűbb, de éppen ezért olcsóbb, kicsit kevésbé kidolgozott T. rex figurával is meg fogja lepni a vásárló közönségét:

Ugyanakkor először a cég történetében, egy Stegosaurus is fog készülni, és már egy számítógépes látványterv is született a Stiggymoloch-ról is! A cég egy másik, nagyon komoly figurával is készül a 2019-es esztendőre: egy anatómiailag helyesebb, a harmadik részben látottól gyökeresen eltérő Spinosaurus-szal, azaz, Ozymandias-szal, ahogy ők nevezik:

A Dilophosaurus is utat tör magának, az egyik festés a filmbéli, a másik pedig a Kenner-féle játékfigura festését idézi meg, az elnevezésükben pedig folytatják a hagyományt: a két Dilophosaurus Green Day és Oasis névre fog hallgatni. A cég elgondolása szerint, az alsó, Green Day a hím, a felső Dilophosaurus pedig, Oasis a nőstény példány. Nem lepne meg, ha később galléros kiadás is megjelenne, bár az olyan szempontból kockázatos lehet a cégnek, hogy az már egyértelműen a Jurassic Park-ra tett még erőteljesebb utalás lenne, hiszen ott ábrázolták csak így a dinoszauruszt. 

greendayesoasis.jpg

A raptorok jellemzően 27 angol font körüli áron szokták értékesíteni, míg a nagyobb méretű dinoszauruszok figuráit 35 és 45 font közötti áron.

A napokban egyre többször szembe jött velem eBayen a Nanmu nevű, kínai gyártó figurájának adatlapja. Egyelőre nem találtam a ténylegesen megjelent termékről készült beszámolót, fotót vagy videót, de a stock fotók alapján egy nagyon komoly Indominus rex jelent meg a piacon!

Az Indominus háromféle kiadásban is napvilágot fog látni, a hagyományos figura mellett, limitáltan lesz kapható, egy teljesen álcázott kialakítás és a kettő állapot közti átmenetben. Talán jobban tetszik ez a két változat, mint elsőnek gondoltam volna. Hasonlóval egyébként a Mattel is előrukkolt, igaz náluk csak mini figuraként jelent meg egy álcázott Indominus.

Talán ezzel nagy kockázatot is vállal a cég, mert ez az egészen lenyűgözően sikerült hibrid állat, a fentiekkel ellentétben, akik egykor létező állatok voltak és nem tartozhatnak szerzői jogvédelem alá, a teljesen a film készítő által kitalált Indominus-ról és Indoraptor-ról ez nem mondható el, nem is beszélve John Hammond és Alan Grant alakjáról! 

A Nanmu Indoraptorára is vethetünk immáron pillantást, elkészült állapotban. A filmbéli fekete-arany változat mellett egy albinó, az Indominus rex-szre hajazó festéssel is megjelenik majd, az egyébként Masochistic Dragons néven futó figurák, amelyek valamikor a jövő év elején jelennek meg. 

nanmu-masochistic_dragons.jpg

Egészen friss hír is érkezett a mai napon: a japán Prime 1 stúdió, amely rendkívül részletgazdag, magas minőséget képviselő figurái lévén sok komoly gyűjtő szívét rabul ejtette már szobraival, egy, nem csak a szuper gazdagok számára megfizethető figurasorozattal is készül jövőre. Nem írtam még a Prime 1 idei illetve a jövő évi megjelenéseivel kapcsolatban, valahogy sosem akar pont kerülni annak a bejegyzésnek a végére, de a héten szeretnék erre is sort keríteni, mert ha egy egész más világot is képviselnek a szobraik, érdemes pillantást vetni rájuk. Előzetesül a ma bejelentett két, kisebb, 1:38-as méretarányú, Jurassic Park-os dinoszauruszukról egy közös stock fotó:

prime1.jpg

Róluk tehát a későbbiekben esik szó!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr314469672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.