2018. október 27. 21:29 - Lord Picard

Jurassic World: Bukott birodalom - Limitált, T-Rex steelbook BD3D+BD

rexysteel.jpg

A Jurassic World: Bukott birodalom 1 milliárd 305 millió dolláros bevételre tett szert júniusi bemutatója óta, mostantól pedig már otthonunkban is élvezhetjük J.A. Bayona filmjét. A hazai forgalmazó, a Bontonfilm Magyarország jóvoltából nem kevesebb, mint hatféle kiadásban is hazavihetjük a filmet! Mai bejegyzésemben a limitált, T-Rex steelbook kiadást mutatom be!

A Bontonfilm három évvel ezelőtt, a nyáron jelent meg a hazai piacon, és azóta rengeteg új és hiánypótló címet jelentetett meg, így a Jurassic World is már az ő gondozásukban jutott el hazánkban, de azóta valamennyi Jurassic-filmet újra megjelentették, előbb a korábbi borítókkal, majd az idei évben a Jurassic Park 25. évfordulójára és az új film érkezéséhez időzítve új borítókkal is, nem beszélve az évfordulós, négy filmet tartalmazó zenélő dobozos kiadásról! A Bukott birodalomnak is jelentős figyelmet szentelve, kétféle dvd-t, és négyféle Blu-ray illetve Blu-ray 3D kiadványt jelentettek meg a tegnapi napon. A Universal-lal viszont a 4K-s kiadások tekintetében épp a Bukott birodalom utáni időszak filmjeit kezdi majd el megjelentetni a forgalmazó, így, egyelőre, a Jurassic-filmek itthon még kimaradnak 4K UHD fronton.

A tegnapi nap óta én első körben a limitált, T-Rex steelbook-ot szereztem be amely tartalmazza a Bukott birodalom Blu-ray és Blu-ray 3D változatát is. Utóbbiról sajnos érdemben, megfelelő technika híján, nyilatkozni nem tudok. 

A külcsín

A három különböző, de lemezeiben megegyező kiadás közül, már csak Rexy rajongójaként is, nem volt kérdés, hogy ezt a kiadást fogom választani.

 001_1.jpg

A design a plakátokról, vagy épp a filmzene CD tokjáról is ismerős lehet. A Bontonfilm hasonló kiadásaihoz hasonlóan, maga a steelbook egy ún. J-Card-ban, vagy ahogy én hívom, egy vastagabb, jó minőségű papírból készült papucsban helyezkedik el. A J-Card elején a film magyar címe található, és a gerincre és hátoldalra is kiterjedő, 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatár besorolás-jelölés látható. A hátoldalon egy rövid összefoglaló tartalom a filmhez, valamint a több, mint 70 percet kitevő, magyar feliratos Extrák felsorolása is megtalálható és a kiadvány specifikációi mindkét lemezre. 

front_1.jpg

A papucsot eltávolítva válik teljessé a steelbook gyönyörű grafikája, Rexy-vel a középpontban. A sziget királynője, valamint az elejtett Carnotaurus és főszereplőink, valamint a pörgőgömb kissé mattabb fényezést kapott, ezáltal kiemelendő a környezet csillogó festéséből. Igazán szép, visszafogott fényezés és színhasználat. 

back.jpg

A hátlap is ezután vehető szemügyre, amely a front oldali grafika folytatása, a füstbe burkolózó hegygerinccel, előtérben pedig egy pörgőgömb roncsa és egy elhullott dinoszaurusz maradványa, a front oldalhoz hasonlóan visszafogott színezetű festéssel. 

belso.jpg

A fémdobozt kinyitva, a műanyag panelek alatt egy filmjelenet található, Owen néz farkasszemet az ébredező T-Rex-szel! A tok jobb oldalán egy egymást fedő, két tüskés lemeztálcán a film Blu-ray és 3D Blu-ray változata. Külön öröm, hogy így a lemezek írott felületei nem érintkeznek egymással (én személy szerint megcseréltem az azonos szitázású lemezek sorrendjét). 

inner.jpg

bd3d_1.jpg

A  F I L M R Ő L

Júniusi bemutatása óta a film, azon túl, hogy több millió embert szórakoztatott a mozikban és a nyár legsikeresebb filmjévé vált, meg is osztotta, nem csak a moziba járókat, de a rajongókat is. A spanyol rendező, Juan Antonio Bayona jó érzékkel bánt mindig is a rémálmok filmre vételével, több ízben is tanúbizonyságát tette annak, mi működik a film nyelvén, és mi az ami nem. Colin Trevorrow, a Jurassic World író-rendezője ezúttal csak íróként és producerként felügyelte a filmet, de ismét ő ülhet a rendezői székbe a trilógia záródarabjánál, talán az ő gyermekibb, rajongói megközelítése és Bayona látásmódja együtt kellene, hogy egy a lelketlen kritikusokat is kielégítő finálé kerekedjen a 25 éve íródó Jurassic-történethez.

04_10.jpg

A film nyitánya egyszerűen pazar és székbe szögező a tengeralattjáró felbukkanásától az animált logóig. Az éjszaka, viharban játszódó nyitány olyan feszült hangulatot teremt, főképp Rexy szereplésével, mint a Jurassic Park csúcspontja az elszabadult Tyrannosaurus-szal, 25 éve nem láthattuk ilyen fenyegetőnek, és fenségesnek a sziget királynőjét. Az animált logó viszont kissé kilóg a sorból, ilyesmit eddig nem láthattunk még Jurassic-filmben, utána viszont a felvezetést követően ismét, ezúttal valószínűleg utoljára, Isla Nublar-on tölthetünk el egy kis időt.

09_4.jpg

A film ezen része lehetett volna még kicsivel hosszabb, de a vulkán, amelyhez kapcsolódó kisebb rengések moraja mintha csak a sziget utolsó szívverései lennének, fékezhetetlenül megpecsételi(?) a sziget sorsát, amely egy szívfacsaró jelenetben csúcsosodik ki... Az Arcadia fedélzetén és a Lockwood birtokon sincs megállás, az események felpörögnek, és egy olyan végkifejletbe torkollnak, amelyek új alapokra helyezik a franchise-t.

01_15.jpg

A Jurassic World-ben elkezdett, genetikailag módosított hibrid vonalon maradva, Trevorrow-ék ismét egy sosemvolt állatot tettek meg a film legfőbb fenyegetésének. Az Indoraptor, akárcsak elődje, fékezhetetlen, de kisebb, és ezáltal fürgébb, fenyegetőbb, és sokkal intelligensebb is, mint az Indominus rex. A fekete-arany színben pompázó fenevad, ahogy Steven Spielberg is megjegyezte, már inkább szörnyeteg, mint dinoszaurusz. Szerencsére azonban itt van Blue, a Velociraptor, akit még az előző részben szerethettek meg a nézők, és most még jobban megismerhetjük a raptor és Owen kapcsolatát, illetve Blue szerepét az egész történetben.

05_10.jpg

Mellette immáron harmadik alkalommal csodálhatjuk meg Rexy-t, Roberta-t, kinek hogy tetszik, a Jurassic Park-ban látott Tyrannosaurus rex-et, aki három évvel ezelőtti felbukkanása után most még több képernyőidőt kapott, és még pompásabban is fest a legutóbbi felbukkanása óta, igazából a Jurassic Park óta nem nézett ki ilyen jól. A Bukott birodalomban azonban rengeteg más faj is felbukkant, a visszatérő fajok (Triceratops, Stegosaurus, Parasaurolophus, Compsognathus, Ankylosaurus, Apatosaurus, Gallimimus) mellett az előző filmből kimaradó Brachiosaurus is visszatért, mi több, két emlékezetes jelenetet is kapott, hogy általa kifacsarják a rajongók szívét. Főképp, hogy az alkotók szándéka szerint ez a példány ugyanaz volt, akit 25 éve is láthattunk ugyanezen a szigeten. A Baryonyx, az Allosaurus és a Stygimoloch, rövidebb nevén Stiggy, első alkalommal bukkannak fel, de főleg utóbbi gyorsan a közönség kedvencévé is vált. 

03_11.jpg

A Bukott birodalom, talán a sötétebb tónus miatt, egy egész szigetet, és rengeteg dinoszauruszt elveszítettünk, megosztóbbá vált, mint talán még eddig egyetlen Jurassic-film sem, én viszont nem is kívánhattam volna jobb filmet, és izgatottan várom a 2021-ben érkező lezárást. 

Visszatérő szereplőink közül Claire-nél figyelhető meg egy nagyobb jellemfejlődés, hasonló, mint ami John Hammond-dal történt a Jurassic Park és Az elveszett világ között, míg Owen a cinikus, de talpraesett amerikai hős mintapéldája. A film két negatív karaktere, Elli Mills és Ken Wheatley karaktere kellőképp tenyérbemászó alakok, hogy végül a film egy-egy szuper ragadozója tegyen pontot történetük végére, a nézők megelégedésére. B.D. Wong által immáron harmadik alkalommal eljátszott dr. Henry Wu viszont sajnos háttérbe szorult, de remélhetőleg ezzel csak megágyaztak egy komolyabb szerephez a Jurassic World 3-hoz. Ugyancsak harmadik alkalommal, bár csak egy cameó erejéig, de a filmet mintegy keretbe foglalja dr. Ian Malcolm figurája, Jeff Goldblum szenzációs alakításában, kevés színész tud egy pillanat alatt olyan erős jelenléttel bírni egy filmben, mint ő. 

A  H A N G R Ó L

A lemez gyorsan betöltődik, és a Universal témaparkjának a kedvcsinálója után még két előzetes tekinthető/léptethető át míg a szabványos Universal menühöz érünk. A félkörívben felbukkanó menüpontok piktogramok alapján azonosítható és állíthatjuk be a kívánt hangot és feliratot, de innen érhetőek el az extrák is. A menüben eközben a film jelenetei pörögnek a Jurassic World főtémájára.

07_11.jpg

A Blu-ray lemezen természetesen az eredeti, angol hang kapta a legjobb hangkeverést, ez esetben a Blu-Ray formátum egyik legjobb hangformátumában, DTS:X-ben! A magyar hang sem szerénykedhet, ugyanis DTS-HD-HR 7.1-es keverésben hallgathatjuk a filmet. A lemezen még cseh, lengyel és orosz hangsáv található. Nyilván egy film hangkeverése, és annak sokszínűségének a meghallása is változó lehet egyénenként, ahogy a színlátás. A moziban, ahányszor csak megtekintettem a Bukott birodalmat, ötször, azt magyar szinkronnal tettem és csak később, mikor az első HD-s, eredeti hangsávval ellátott klippek, illetve a japán bemutató előtt a film első 10 percét hivatalosan is közzé téve, eredeti nyelven, tűnt fel, mintha Rexy kissé másképp szólna az eredeti hangsávon, mint ahogyan én azt hallottam a mozikban. Most, hogy már van lehetőségem összehasonlítani a két hangsávot, igaz nem azonos hangkeverésben, ez a gyanúm inkább eloszlott, de egy picit mintha tényleg alulkevert lenne Isla Nublar királynőjének ordítása a film elején, de összességében megfelelő, az eredetivel a versenyt is felvevő a magyar hangsáv dinamikája. A Jurassic World-ből visszatérő Claire, Owen és Wu a már megszokott hangját kapta, de az új szereplőket is remek színészeink szólaltatják meg. Róluk bővebben ebben a bejegyzésben tettem említést. 

A film hangmérnökei, akár a mozis, akár a házimozis hangkeverésről beszélünk, kitettek magukért, és egy rendkívül dinamikus, ugyanakkor a párbeszédeket jól kikevert hangsávot raktak össze a filmhez. Legyen szó a dzsungelről, vagy a Lockwood birtok folyosóiról, az ember könnyedén a helyszínen érezheti magát.

A  K É P R Ő L

A Blu-ray szabvány 1080p felbontása egy 2018-as film esetében nem is lehet kérdés. Mind a finom részletek megjelenítése, mind pedig a színkeverés bámulatos. Legyen szó a színekben gazdag dzsungelről, a Jurassic World romjairól, vagy a Lockwood birtokon játszódó jelenetekről, rendkívül részletgazdag, élethű a film képi világa.

02_12.jpg

A film alkotói a Jurassic World hatalmas sikere után meghallották azokat a rajongói hangokat, akik a régimódi, épített praktikus effekteket hiányolták a dinoszauruszok kapcsán, ezért a korábbi filmekhez hasonlóan ezúttal is bámulatos dinoszaurusz bábok épültek, és a számítógépes effektek ügyes elvegyítésével egyre nehezebb megmondani, mi épített és mi az, amit csak az ILM szakemberei teremtettek pixelekből, és a kitűnő képminőségnek hála mindkét csapat büszke lehet munkájára. 

A Z  E X T R Á K 

A Universal sosem bánt mostohán a Jurassic-filmek rajongóival, nincs ez másképp a Bukott birodalom kapcsán sem, több, mint 70 percnyi extra tartalom található a lemezen, mind magyar felirattal! Bár vannak rövidebb kisfilmek, a sorrendjük a film történetét követi, és így képet kaphatunk egy hollywoodi film elkészítésének összetett folyamatáról, és a készítők és szereplők lelkesedéséből is ízelítőt kapunk. A rengeteg érdekesség mellett kitűnik, hogy Chris Pratt a való életben még lököttebb, mint azt gondolnánk, és Bryce Dallas Howard-dal a kémia nem csak a kamerák előtt működik. Az extrák tartalmát tekintetében nincs átfedés, így tényleg érdemes elmerülni bennük, ahogyan a filmben is, újra és újra. 

010_4.jpg

A T-Rex steelbook a nagyobb online webáruházak kínálatában megtalálható, az én példányom az Xpress.hu oldalról érkezett, ahol viszont máris bizonytalan státuszúvá vált ez a kiadás, érdemes tehát sietnie annak, aki ezt a design-t nézte ki! A jövő héten pedig egy újabb, dvd kiadás bemutatásával jelentkezem, addig is pedig élvezem tovább a Jurassic World: Bukott birodalom eme remek kiadását. 

Megjegyzés: a Tyrannosaurus rex közismert rövidítése két formában ismert, a helyesnek tartott tudományos körökben a T. rex, de legalább annyira, ha nem jobban elterjedt a T-Rex forma is, én utóbbit csak a kiadvány kapcsán igyekeztem használni, mivel hivatalosan így szerepel a kiadvány neve. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr414325725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ser Davos 2018.10.29. 13:27:25

Trevorrowról jut eszembe,hogy azt nyilatkozta,hogy a parkban nőstény és hím dinoszauruszok voltak és úgy működött az egész,mint egy modernebb állatkertben,sőt az indoraptor is hím volt.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.10.29. 20:32:01

@Ser Davos: Hm, nem rémlik ez a kijelentés :/ De logikusan hangzik, hiszen a Bukott birodalomban láthattunk kölyök Triceratops-ot, aki egész biztosan a park összeomlása után kellett, hogy foganjon és kikeljen.

Ser Davos 2018.10.30. 13:58:01

@Lord Picard: Le screenshot-oltam neked,remélem neked is olyan megdöbbentő volt(jó értelemben),mint nekem.

i.imgur.com/nmfb06i.png

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.10.31. 20:09:02

@Ser Davos: Ez pazar! Gyanítom, már a Jurassic World 3-nak készíti elő a terepet az ilyen kijelentésekkel. Azért, nem bántam volna ha valamelyik World filmben egy mondat erejéig erről esik szó, bár arról sem volt szó, hogy mindegyik állat nőstény lenne. Egy külön bejegyzésben ezt még kivesézem, köszönöm a jelzést!
süti beállítások módosítása