2017. december 12. 18:57 - Lord Picard

A Jurassic World világa: Ötödik fejezet

5werk.jpg

A forgatás és utómunkálatok befejeztével, a Jurassic World 14 évvel a harmadik epizód után a mozikban folytatta a sorozatot, de a fogadtatás, amelyet kapott a film, messze felülmúlta az elvárásokat...

5jwcom.jpg

A Universal mindent megtett, hogy egyik legsikeresebb filmszériájának negyedik epizódja nagy hírveréssel, és ötletes, átgondolt marketinggel dübörögjön be a mozikba. 2014. novemberében, nem sokkal az első előzetes kibocsátása előtt, két vírus marketing oldalt is indítottak, amelyeket két Jurassic Park-rajongó, Jack Ewins és Timothy Glover hoztak létre, miután a Universal felfigyelt egy másik, fiktív nagyvállalati weboldalukra. A www.jurassicworld.com címen volt elérhető, mára már a valósághoz, a filmekhez is kapcsolódik az oldal, de az Isla Nublar-ra kattintva (http://islanublar.jurassicworld.com/?redirect=off) már a "park" oldalára jutunk. A weboldal tartalmát apránként töltötték fel, a dinoszauruszok sem voltak az elejétől elérhetőek, legalábbis egyszerre. Az egész oldal lényege, hogy működő parkként hivatkozik a Jurassic World-re és rengeteg csemegét találhatunk rajta, úgy mint a látogatók által készített fotók, webkamerák és más érdekességek tekinthetők meg. A különböző látványosságokról, kiállító terekről is sok információ olvasható, és még mindig úgy működik, mintha meg sem történt volna a sziget kiürítését maga után vonó incidens.

Képernyőképek a weboldalról:

5masrani1.jpg

Ewins-ék nem csak a park, hanem az azt üzemeltető Masrani vállalat oldalát is elkészítették. Az oldal, amely ide kattintva elérhető, amely most már egy fekete-fehér, Simon Masrani fotóval indít, és többször megjelenik a weboldalon is egy üzenet, amely a befektetők és érdeklődök türelmét kéri a kialakult helyzetre való tekintetben, és azt a Masrani vállalat ügyvivője írta alá, vagyis az oldal reagált a Jurassic World-ben történtekre. Az oldalon nem csak a nagyvállalat múltját és jelenét ismerhetjük meg, de az InGen genetikai és biztonságtechnikai részlege is képviselteti magát, több látványos, átvezető videóval, animációval együtt, mintha csak egy valódi nagyvállalat oldalát keresnénk fel!

Képernyőképek erről az oldalról:

5trailer.jpg

A film első előzetesére a 2014. évi hálaadásig kellett várni, míg a második előzetes a televízióban, a Super Bowl szünetében debütált. A filmet 2.00:1-es méretarányú rögzítése azt a célt is szolgálta, mint egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy az IMAX változat a lehető legteljesebb képi információt tudja visszaadni. A film természetesen a kornak megfelelő módon 3D változatban is mozikba került, amely, utólagos hozzáadás, nem 3D-ben forgatták, de a technika fejlődött annyit, hogy ez már nem is tűnik egyértelműnek. A reklámozás tekintetében a Universal több fontos partnerségi kapcsolatot is kötött, úgy mint a Kellogg's, a Dairy Queen (amerikai gyorsétel és ital láncok) vagy a Barbasol cég "személyében". Az utóbbi céggel kötött partnerség adta magát, hiszen az 1993-as Jurassic Park-ban Dennis Nedry az általuk gyárott borotvahab flakonba rejtett tárolóban próbálta kicsempészni a dinoszauruszok DNS-eit! Az 1919-ben alapított cég termékein két féle csomagoláson jelent meg a film promóciója, amelyek az alábbi képen is láthatóak:

5barb.jpg

A premier közeledtével azonban egy kínos közjáték is kialakult a film körül: Rick Jaffa és Amanda Silver, akik még Colin Trevorrow és írótársa, Derek Connelly színre lépése előtt írtak forgatókönyvet a filmhez, lekerültek a stáblistáról a film Super Bowl előzetesében. A két író az Amerikai Forgatókönyvírók Szakszervezetéhez (WGA) fordult, hogy tegyenek igazságot, és a WGA az ő javukra döntve úgy határozott, fel kell tüntetni őket forgatókönyvíróként. Bár az Universal és Trevorrow-ék igazságtalannak tartották a döntést, hiszen saját bevallásuk szerint már olyan mértékben átírták Jaffa-ék forgatókönyvét, hogy ahhoz már nem lehet sok közük, a fellebbezésüket is elutasították, bár később Trevorrow úgy nyilatkozott, megegyeztek Jaffa-ékkal a kialakult helyzetről és már nem a kényszer hatására kerültek fel a stáblistára.

5lapremier.jpg

A film premierjére 2015. május 29-én került sor Párizsban, vélhetően az egyik mellékszereplő, a francia Omar Sy miatt is, igaz, neki a szerepe végül csekéllyé vált a forgatás során. A los angelesi világpremiernek is megadta a módját a stúdió, a patinás Grauman's Chinese Theater-t és környékét díszítették fel az alkalomra. Június 10 és 12-e között az Egyesült Államok és Kanada mellett további 66 országban, köztünk hazánkban is a mozik műsorára tűzték a filmet, az egyik legutolsó bemutatóra Japánban került sor, augusztus 5-én. A film kritikai sikere megkérdőjelezhetetlen, a mértékadó, és manapság egyre nagyobb (pozitív és negatív értelemben is) hatással bíró RottenTomatoes.com oldalon 72%-os lett a film kritikái alapján az összértékelés, ami már jónak mondható.

5record.jpgA Disney egy jópofa, több lapban is megjelent egész oldalas hirdetésben gratulált a film stábjának, miután az első Bosszúállók által tartott nyitó hétvégi rekordot megdöntötték. Fél évvel később a Universal gratulált hasonló módon az ő rekordjuk megdöntéséhez, a Disney-nek és Az ébredő erő stábjának.

Annál kézzel foghatóbb volt a mozinézők körében aratott siker: Észak-Amerikában 208,8 millió dolláros nyitóhétvégét produkált, mellyel nem csak rögtön vissza is termelte a forgatásra szánt 150 milliós költségvetést, de bemutatása idején minden idők legnagyobb nyitóhétvégéjét is produkálta az Egyesült Államokban és Kanadában! Azóta csak a Star Wars fél évvel később érkező hetedik része, Az ébredő erő tudta csak megelőzni a filmet ebben az összevetésben (is). Nem csak Amerikában, de világszerte hatalmas sikert aratott már az első hétvége során a film: 525,5 millió dollárt termelt a film minden piacot együttvéve, amely akkor megint csak rekord lett, és csak a fent említett Star Wars és az idei, nyolcadik Halálos iramban film tudott felülmúlni. Egy összevetésben viszont még mindig a Jurassic World a csúcstartó: nyári mozifilm azóta sem nyitott nagyobb összeggel a mozikban! A Jurassic World végül 659 millió dolláros bevétellel zárta futását Észak-Amerikában, amellyel a mai napig a 4. legsikeresebb film, csak a Titanic, az Avatar és a hetedik Star Wars film előzi meg, igaz, a hamarosan mozikban futó 8. Star Wars film fenyegeti az összetettbéli 4. helyezést. Ugyancsak 4. helyezett a film az összes piacot számításba vevő bevételi listán, ugyanezen három film előzi csak meg, de a maga 1,671 milliárd dolláros bevétele igen tekintélyt parancsoló, és a Universal legsikeresebb filmjévé vált.

5rapi.jpgA londoni Waterloo állomást a raptorok vették birtokba!

A film marketingjét a Universal minden esetre csúcsra is járatta a sikerért: a londoni Waterloo pályaudvaron számos molinót, plakátot helyeztek ki, valamint osztogatták a "park" brossúráját, egy kihelyezett bódéban pedig promóciós termékeket vásárolhattak az arra járok. A leglátványosabb eleme a marketing itteni részének azonban a csarnok közepén felállított, megrongálódott szállítókonténer és az azt "elfoglaló" négy Velociraptor életnagyságú bábuja volt.

5mosa.jpg

London egy másik városrészén, South Bank-ben is egy hatalmas installációval hirdették a filmet, a térkőt áttörve egy Mosasaurus készült befalni a neki felkínált cápát, akárcsak a filmben! További képek a Waterloo-t elfoglaló raptorokról a galériában:

DVD és Blu-ray változatok:

5dvdbd_1.jpg

A film döbbenetes sikerét követően a Universal nem sokat várt, még augusztusban bejelentették, hogy 2018-as bemutató dátummal érkezik a folytatás, igaz, azt már tudni lehetett, hogy Colin Trevorrow nem foglalja el újra a rendezői széket, hiszen időközben a Disney leszerződtette őt a kilencedik Star Wars filmhez, igaz, épp az idén nyáron, Trevorrow-ot leváltották a rendezői székből, és a hetedik filmet jegyző J.J. Abrams vette át a helyét, bár elméletileg, mint forgatókönyvíró, a stáblistán marad a neve. A film házimozis megjelenésére 2017. októberéig kellett várni, amikor is DVD-n, Blu-rayen és 3D Blu-ray-en is napvilágot látott a film. A hagyománnyal nem szakítva, ezúttal sem készült bővített változat, de számos törölt, és így csak félig befejezett jelenet kapott helyet a lemezeken. Ezekről itt írtam korábban: a DVD kiadásokról itt és itt, a Blu-ray kiadásokról pedig itt és itt írtam. Természetesen hazánkban is megjelent e három formátumon a film, és a Bontonfilm jóvoltából nem csak az alap kiadásokat, de limitált ideig a fémdobozos, BD3D és BD kiadásokat is magába foglaló kiadásban is megjelent a film, valamint a hazai házimozis viszonylatban már meglepőnek számító, limitált díszdobozos kiadás is megjelent. Ebben a kiadásban nem a műanyagtokos BD3D és BD kiadás, hanem a mellé csomagolt két lenyűgöző könyvtámasz, az Indominus rex és a Tyrannosaurus rex szobor a lényeg!

5coll_1.jpg

Sajnos hazánkban nem, de szerte a világban, már a film megjelenése előtt is került kiadásra olyan gyűjtői kiadás, Blu-rayen, amely már a 4 film 6 változatát rejtette magában, lapozható, különleges kiadásban, igaz a Jurassic World esetében csak a lemezek helye volt adott, míg nem jelent meg maga a film. A hat változat pedig úgy értendő, hogy a Jurassic Park sima BD lemeze mellett a BD3D, a második és harmadik rész BD, valamint a Jurassic World BD3D és BD lemezei adják a hat lemezt. Kiadásra került egy olyan kiadás is, melybe csak a Jurassic Park és a Jurassic World 3D-s kiadásai kerültek bele. A Jurassic World kapcsán egyes amerikai áruházláncokban egy egységesített, különleges, kör alakú fémdobozos kiadások is készültek BD és DVD közös kiadásban, a már ismert módon, hat féle kiadásban, hiszen az első és negyedik film esetében a 3D-s változatok is külön kerültek kiadásra. Nem minden extra vált azonban minden kiadáson elérhetővé! Néhány ország üzletláncaiban ugyanis hol a Blu-ray, hol a DVD változat mellett egy második DVD lemez is került, más kiadásokon nem található extrákkal! Ami viszont még érdekesebb, az angol Salisbury üzletlánc 2 lemezes DVD változatának extra lemezén a magyar felirat rajta van, a 40 percnyi extra tartalom tehát magyarul is megtekinthető! Még az idei évben remélhetőleg, valamennyi film hagyományos és extra változatait bemutatom részletesebben, az extra tartalmak és specifikációk felsorolásával!

5fac4_1.jpg

A filmhez kapcsolódóan több filmkiadó, kisebb cég is különleges kiadásokkal lepte meg a rajongókat. A cseh Film Arena a saját, FA Collection sorozata keretében egy masszív, papírtokos kiadásban, a nálunk is megjelent fémdobozos kiadás (és így magyar vonatkozású!) mellé került egy kis füzet, egy miniposzter, karakterkártyák és egy mágneses, lentikuláris előlap a fémdobozra. Azóta, az idei évben ebben a szériában a korábbi epizódok FAC kiadásai is megjelentek! Valamennyi limitált, 2001 darab készült belőlük!

A korábbi filmek FAC kiadásainak a termékfotója a galériában tekinthető meg:

Játékok

5hasbro_1.jpg

A filmhez kapcsolódó játékok tekintetében a Hasbro és a Lego volt a legjelentősebb partnere a Universal-nak. A Hasbro égisze alatt jelentek meg a Jurassic Park /// játékfigurái is, miután az első két film figuráit készítő Kenner-t beolvasztották a Hasbro-ba. Sajnos, ezúttal sem erőltették meg túlzottan magukat a cégnél, és továbbra is a Kenner-féle figurák a legnépszerűbbek és legszebbek a rajongók szemében, én azért a magam részéről több figurát is jónak ítélek a Jurassic World kapcsán. Tény, csúnya mellélövést követtek el, amikor a 4 fős raptor-csapatból a Charlie-Delta-Echo trióból a Velociraptorok legfőbb jellegzetessége, a visszahajló ölőkarom egyszerűen lemaradt! Nem csak a filmben látható (és csak említett) dinoszauruszok kerültek megformázásra, de helikopter, pörgőgömb, 1-2 biztonságis személy is készült a dinókhoz, ugyanakkor váltakozó méretarányban készültek a figurák. Később, hibridvonalon is számos állatot kiadott a Hasbro.

5legojp3.jpg

A Lego-val való partnerség is a harmadik részig vezethető vissza, igaz, akkoriban a dán játékcég csupán egy Steven Spielberg-es, akciójelenet forgatásos készletet jelentetett meg a harmadik részhez, Spinosaurus-szal, Spielberg-gel és egy lezuhant kis repülő modellel együtt. Azóta a cég sikeresebb, mint valaha, több hollywoodi filmsikerhez, úgymint a Harry Potter-filmek, a Karib-tenger kalózai széria, Star Wars-filmek vagy épp a DC és Marvel képregényhősökön alapuló szetteket adtak ki, és a Jurassic World-del sem bántak mostohán! Összesen hat szettet készítettek a filmhez:

5jwlego.jpg

Ugyan, csak a 75917 Raptor Rampage szett tekinthető filmszerűnek, a többi nem, de nem spóroltak semmin! Ezeken túl, limitált kiadásokban még két csomag készült, Dr. Wu-val és egy Gallimimus-szal.

5lego.jpg

A kis kockákat gyártó cég azonban már egy ideje a videojátékok világában is hódít, és e tekintetben az egyik legszórakoztatóbb játékukat készítették el, és bár a játéknak Lego Jurassic World a címe, de mind a 4 rész történetét végig játszhatjuk, a cég játékaira jellemző vicces, humoros formában, hogy azzal a gyerekek is nyugodtan játszhassanak! Rém szórakoztató, vicces játék, amely szinte minden létező régi és új generációs játékkonzolon és természetesen PC változatban is elérhető és párban is játszható.! Sajnos, arra még mindig csak várhatunk, hogy az első három filmhez is készítsenek megvehető játékszetteket, de a Bukott birodalom kapcsán már biztos, hogy több szettel és talán videojátékkal is jelentkezik majd a Lego!

5game_1.jpg

Digitális tartalom, játék tekintetében a mai napig nagy népszerűségnek örvend a folyamatosan frissülő mobilos játék, a Ludia cég Jurassic World: The Game című játéka. Az iOS és Android rendszereken, mobiltelefonon és tableten is játszható alkalmazásban egy parkot kell működtetni, amelyben rendkívül sok dinoszaurusz fajjal, de hibridekkel is találkozhatnak a játékosok, illetve még csatába is küldhetik saját szauruszaikat!

5matchbox.jpg

Egy régi partnercég, a Matchbox is jelentetett meg, a céghez híven, autó modelleket a film kapcsán. Az 1997-es Az elveszett világhoz nem csak filmszerű járművek és dinoszauruszok, hanem játékszettek is kikerültek a polcokra. A harmadik részhez elenyésző, a Jurassic World esetében viszont változatos autókat dobtak piacra, viszont sajnos, ezeket nem igen a filmben látható járművekről mintázták.

5jada_1.jpg

A Jada Toys-hoz kellett fordulni, ha a filmben látható járművek közül valamelyikre vágyott, vagyis, vágyik az ember. A Jada autómodelleket gyártó cég, jellemzően a Matchbox-nál nagyobb léptékben, részletesebben ábrázolt járművekkel van jelen a játékiparban, és három kisebb, valamint három nagyobb járművet szenteltek a Jurassic World-nek. 1:43-as méretarányban a Mercedes-Benz G osztályú személyzetis gépkocsiját, a Jurassic Park ikonikus, a negyedik részben is felbukkanó Jeep Wrangler-jét valamint egy, a filmben nem szereplő mentő teherkocsit, egy Ford F150-est gyártottak le. 1:24-es arányban a Mercedes hat kerék meghajtású, G 63 AMG 6x6-os járművét mintázták meg, 1:16-os méretarányban pedig a Jeep Wrangler egy távirányítós, rozsdás hatású járművét készítették el. 1:32-es arányban egy Peterbilt 387-es, pótkocsival került megmintázásra. Ezek a járművek mind 2015-ben kerültek piacra, de a tavalyi év folyamán a nagy sikerre való tekintettel a Jada elkészítette a G 63-ashoz passzoló, 1:16-os, sokkal részletesebb, felnyitható motorterű Jeep Wrangler modelljét is, limitált kiadásban pótkerekekkel. Sajnos a Jada úgy fest, nem folytatja az együttműködést a Universal és így sajnos egy komolyabb, filmszerű Ford Explorer modellre még mindig várnunk kell...

5cuccok_1.jpg

Játékok tekintetében még a boltok polcaira került, szívfájdalom, de nem itthon, a Jurassic World Monopoly változata is! Ezeken túl rengeteg minden más, puzzle-ok, parti kiegészítőktől kezdve iskolaszereken át a ruházati és lakberendezési textíliákig, széles választékban kerültek a boltok polcaira Jurassic World termékek, melyekből jellemzően, csupán a töredéke jutott el hazánkban. Remélhetőleg a hazai sikert követően a folytatásban már több fantáziát látnak itthon is a kereskedők.

Nyomtatott termékek:

5panini.jpg

Idehaza sem lehet azért nagy panasz, szerencsére megjelent régi hagyományként a Panini gondozásában a matricás album, nagyon kedvező áron az album, és jó áron a matrica csomagok. Ugyan a korábbiakkal ellentétben az album nem a film történetét veszi sorba, hanem inkább a parkon kalauzol körbe. Egyetlen, bizonyos drogéria üzletlánc kínálatában voltak kaphatóak a filmhez kiadott kártyák is!

5book2_1.jpg

Ugyancsak megjelent hazánkban Caroline Rowlands könyve, Ahol életre kelnek a dinoszauruszok c. könyv (Where Dinosaurs Come to Life, 2015, Gabó Kiadó), amely egy un. Augmented Reality, röviden AR, azaz kiterjesztett valóság könyv. A könyv egyes lapjairól, mobilalkalmazás segítségével maguk a dinoszauruszok mini és életnagyságú változatai kelthetők életre az eszköz kameráján keresztül. Nagyon szórakoztató könyv, amelynek folytatása idén megjelent, ugyancsak Rowlands-től, Jurassic World Special Edition: From DNA to Indominus rex! címmel, és igen, ezt viszont hazánkban nem jelentették meg, és nem úgy fest, hogy terveznék... A könyvben nem csak frissítették egyes dinoszauruszok modelljét, de már egymással is összeereszthetők, illetve most már belekerülhetett az Indominus rex és a Mosasaurus is! A harmadik kötet pedig jövő májusban érkezik, a Bukott birodalom előtt, és bár még sok konkrétum nincs a könyvről, a bevezető szövegben bukkant fel először a film kapcsán az azóta már látott Baryonyx is!

5book3_1.jpg

Mivel már a harmadik rész sem könyvadaptáció volt, így regény ugyan nincs, de a gyerekeknek, fiatal felnőttekek íródott Junior Novelization is megjelent a Jurassic World kapcsán, sajnos, idehaza ezt sem vehetjük meg. A gyerekeket megcélzó könyvsorozatban matricás könyv, kvíz könyv, kifestő és poszter könyv is jelent meg, és ezekhez a könyvekhez csatolva papírból még egy T. rex figura is kirakható! A harmadik részhez nem, de az összes többihez, így természetesen a Jurassic World-höz is jelent meg egy Movie Annual 2016 c. könyv, amelyben nem csak a történet "lebutított" változata, de fejtörők, és matricák, valamint a dinoszauruszok adatlapja is megtalálható benne. Két kisebb méretű könyv is megjelent, az egyik még 2015-ben, a másik 2016-ban, ez utóbbiban hibrid dinoszauruszok (jellemzően a hibrid játékvonal fajait bemutató) voltak bemutatva. Összességében tehát a nyomtatott termékek körében is bőséges kínálat elérhető a film kapcsán, sajnos mi hozzánk csak töredéke, de legalább a legmenőbb könyv jutott el.  

A sort hosszan lehetne sorolni, rengeteg féle termékre került a Jurassic World logója, és a film sikerét tekintve, hatalmasat is kaszálhattak velük. Remélhetőleg a Bukott birodalom kapcsán idehaza több minden jelenik meg, mint 2 évvel ezelőtt. És, ezzel egyenlőre a filmek elkészítését és utóéletét végigvevő cikksorozatom végéhez értem. Biztos sok mindent kihagytam, de remélem érdekes sorozat volt. Természetesen, számos más cikksorozat ötletem van még, többek között a filmek DVD és Blu-ray változatainak a részletes bemutatását is tervezem, de a dinoszauruszok, és az emblematikus járművek is sorra kerülnek! Köszönöm addig is a töretlen figyelmet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3213483673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása