2017. október 09. 19:19 - Lord Picard

Így készült a Jurassic Park: Első fejezet

werkcsik.jpg

Az ötödik Jurassic film, a Jurassic World: Bukott birodalom első előzetesére, és jövő júniusi bemutatására várva, egy régóta tervezett cikksorozatba kezdek bele, amelyet a Jurassic Park, és a tervek szerint a folytatások, elkészültének szentelek. Az első fejezetben a regénytől a forgatás kezdetéig eltelt 25 hónapnyi időt mutatom be.

Michael Chrichton (1951-2008) amerikai író, forgatókönyvíró, filmrendező. 66 éves földi pályafutása alatt Chrichton igen tartalmas, változatos életművet hagyott maga mögött. Kezdetben irodalmi tanulmányokat folytatott a neves Havard Egyetemen, ahol summa cum laude fejezte be az iskolát. Ugyanakkor, csalódott az irodalmi tanszékben, ezért más terület iránt kezdett el érdeklődni: az orvostudomány felé fordult, ám a 70-es években mégis feladta ezt a pályát és az orvosi tudását felhasználva, az ún. techno thriller műfaj egyik jeles képviselőjévé vált. A műfaj lényege, hogy a fikciós történetnek látszólag hiteles orvostudományi háttért biztosít, persze, életművében nem csak ilyen témájú regényeket találni. Első regénye, az Androméda-törzs sikere után a science fiction egyik ünnepelt képviselője lett. Hollywood-dal is viszonylag korán kapcsolatba került, 1973-ban maga írta és rendezte a Westworld (Feltámad a vadnyugat) c. filmet, melyet a tavalyi esztendőben az HBO adaptált a tévék képernyőjére, meglehetősen nagy sikerrel.

chrichton.jpgA szerző nem csak az írógép előtt érezte jól magát, hanem a kamera mögött is.

1989-ben az író egy már régóta a fiókjában pihenő forgatókönyv kapcsán találkozott azzal a Steven Spielberg-el, aki már másfél évtizede meghatározó alakja volt a filmiparnak. A történet egy kórház sürgősségi osztályának a viszontagságos körülményeit taglalta, az orvosok és páciensek szemszögéből, Chrichton saját tapasztalataiból merítve, amikor is egy sürgősségin eltöltött gyakorlat után úgy döntött, nem bírná ezt a pályát. A történet ugyan felkeltette Spielberg érdeklődését, de csak jóval később, 1994-ben öltött alakot: a televízióban. Ez a történet pedig nem más, mint a kultikus Vészhelyzet ( er - emergency room azaz sürgősségi osztály), melynek első évadát maga Spielberg felügyelte. Ám, térjünk is vissza 1989-be, a Spielberg-el való találkán a neves rendező rákérdezett egyéb, még nem publikált ötleteire az írónál, aki elárulta: megjelenés előtt áll új regénye, a Jurassic Park (Őslénypark), amelyben a tudománynak köszönhetően klónozás útján keltik életre a dinoszauruszokat, egy kalandpark számára. Spielberg azonnal fellelkesült az ötlettől, hiszen gyerekkora óta nagy rajongója volt az ősgyíkoknak, így alig várta, hogy végre olvashassa a regényt.

chrichtonjp.jpgA képen balról jobbra: Michael Chrichton (206 centis magasságával mindig kitűnt a tömegből), Kathleen Kennedy (Spielberg állandó producertársa, aki az első három Jurassic filmen is dolgozott), Stan Winston effektguru, Steven Spielberg, és akit körbeállnak: Fay Wray, az eredeti, 1933-as King Kong főszereplője. 

1990 novemberében megjelent a regény és valósággal letarolta a bestseller listákat a könyv, így különösen nem volt rossz ötlet már fél évvel korábban megszerezni a megfilmesítés jogait: már az előző évben elkezdett házalni a szerző a nagy hollywoodi filmstúdióknál, és pontosan tudta, mit akar: 1,5 millió dollárt. Az addig hallatlanul hatalmas gázsi nem hogy elriasztotta a stúdió vezetőket, de sorban álltak az írónál, konkrét rendezőkkel: a Warner Tim Burton-nel (Ollókezű Edward, A nagy hal), a Columbia Pictures pedig Richard Donner-rel (Superman 1-2, Halálos fegyver-filmek) a rendezői székben licitált, de a 20th Century Fox sem maradt ki, ők Joe Dante (Piranha, Szörnyecskék 2.) vagy James Cameron (Terminátor 1-2, Titanic, Avatar) irányításával képzelték el az adaptációt. James Cameron néhány éve bevallotta, most már örül, hogy nem ők nyerték el Chrichton kegyét, ugyanis Spielberg családi kalandfilmje sokkal jobb lett, mint az általa tervezett, sötét, horrorisztikus filmváltozat. Aligha volt esélye azonban bárki másnak, hiszen a Universal Studios a legnagyobb névvel, Steven Spielberg-el állt ki, és nyerte el végül a megfilmesítés jogait 1990 májusában. Az eredeti másfél milliós ajánlatot még fél millióval toldották meg, azzal a kéréssel, hogy maga Chrichton adaptálja a könyvét a vászonra. Spielberg ekkoriban fejezte be a Hook forgatását, és máris a Schindler listájának akart kezdeni, de a stúdió vezetője ragaszkodott hozzá, hogy előbbre vegyék a dinós kalandot. Utólag Spielberg is elismeri: a számára is felkavaró Schindler listája után nem valószínű, hogy beült volna a jóval könnyedebb Jurassic Park rendezői székébe. Így hát, 1990 novemberében már azzal a reklámszöveggel jelent meg a könyv is, hogy maga Spielberg csinál belőle filmet! A rendező később úgy nyilatkozott, azért is szerette volna ő rendezni a filmet, mert mindig is vágyott rá, hogy elkészítse A cápa "folytatását", csak immár a szárazföldön.

sshook.jpgSpielberg a Hook forgatásán.

A szerző saját bevallása szerint, csupán a regény 10-20%-át használta fel a forgatókönyvhöz, amelynek megírásában részt vett Malia Scotch Marmo is. A regény túl szakmai részét egyértelműsíteni kellett, továbbá a minél nagyobb siker reményében finomítani a thriller elemeket, hiszen a stúdió a kezdettől fogva egy családi kalandfilmként számított a filmre. Még szerencse, hogy jóval korábban, az Indiana Jones és a végzet temploma illetve a Szörnyecskék című filmeknél (amelynek a producere volt) kijárta Spielberg egy új korhatár bevezetését, ez volt a PG-13. Ez azt jelentette, hogy 13 éven aluliak számára a szülői felügyelet erősen ajánlott, így azért félelmetes, rémisztő jelenetek is maradhattak a filmekben, plusz egy olyan nézőközönséget tarthattak meg, amelyet egy keményebb besorolás miatt elvesztettek volna a stúdiók. Malia változatában Ian Malcolm és dr. Alan Grant karaktere "összeolvadt", azaz egy karakterben összpontosult volna a káosz elmélet szakértő és a paleontológus szerepe. A stúdiónak nem tetszett az ötlet, ezért Spielberg javaslatára szerződtették David Koepp-ot. A forgatókönyvíró addig csak olyan filmek szkriptjét szerezte, mint A terror iskolája vagy a Jól áll neki a halál. A Spielberg-el való kooperáció viszont jól sült el, később még Az elveszett világ: Jurassic Park, a Világok harca és a negyedik Indiana Jones kaland forgatókönyvét is Koepp szerezte, továbbá olyan filmeket jegyzett még e titulusban, mint az első Mission: Impossible vagy Pókember film, vagy az Angyalok és Démonok.

koepp.jpgDavid Koepp forgatókönyvíró és a gyerek szereplők, Joseph Mazzello és Ariana Richards

Koepp számos változtatást eszközölt, azon túl, hogy Ian és Alan karaktere is megmaradt: kissé színesebbé, egyszerűbbé tette a karaktereket, a könyv, már-már ördögi, rideg John Hammond-jából egy joviális, ártalmatlan karakter lett, Spielberg saját magát látta benne. Az is a rendező kifejezett kérdése volt, hogy cseréljék fel a gyerekek korát és érdeklődési körét: eredetileg Tim egy 11 év körüli fiú lett volna, aki nagy számítógépes, míg Lex 7-8 év körüli, sport iránt érdeklödő kislány lett volna. Spielberg mindezt leginkább azért eszközölte ki, hogy együtt dolgozhasson Joseph Mazzello-val, akire még a Hook szerelőválogatása során figyelt fel, és bár oda még fiatal volt, mindenképp szeretett volna a tehetséges fiatallal együtt dolgozni.

lagoon.jpgA törölt, T. rex támadás a folyónál jelenethez készült látványterv

Két fontos részlet volt még, amit ki kellett vágni a forgatókönyvből: az egyikben egy csapat Procomposognathus támad meg egy gyereket, de a rendező túl brutálisnak ítélte meg a film kezdőjelenetének szánt szcénát. A másikban Alan, Lex és Tim egy folyónál találkozott volna a Tyrannosaurus rex-el, és előle menekülnek, míg Muldoon-nak végül sikerül egy kábítólövedékkel egy időre ártalmatlanná tenni a zsarnokgyík királyt. Ezt a két jelenet, ha kicsit átszabva is, de a folytatásban, Az elveszett világ: Jurassic Park-ban már szerepelt A kimaradt jelenetekről bővebben az alábbi bejegyzésben foglalkoztam.

hurtjim.jpgWilliam Hurt lehetett volna Alan Grant, míg Jim Carrey Ian Malcolm szerepéért szállt harcba

Alan szerepére elsőre William Hurt (A Pókasszony csókja, A.I. - Mesterséges értelem, A hihetetlen Hulk) volt a kiszemelt, de az Oscar-díjas színész anélkül dobta vissza a felkérést, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet. Ezután Harrison Ford-ot keresték meg, de végül őt sem sikerült megszerezni, így kapta meg a szerepet alig 4-5 héttel a forgatás kezdete előtt az új-zélandi Sam Neill. Ian Malcom szerepére ugyan a szereplőválogatás vezetője a kezdettől Jeff Goldblum-ot képzelte el, meghallgatták többek között a szerepre Jim Carrey-t is, és, bár nagyon szerették, amit csinált, Goldblum nagyobb hatással volt mindenkire. Dr. Ellie Sattler szerepére Spielberg a kezdettől fogva Laura Dern-t szerette volna, ahogyan az ő kívánságának megfelelően lett kiválasztva Wayne Knight is Dennis Nedry szerepére.

cast.jpgA főszereplők, Laura Dern, Sam Neill és Jeff Goldblum veszik körbe a rendezőt, és az effektgurut, Stan Winston-t

Richard Attenborough (1923-2014) kiválasztása is Spielberg érdeme, az Oscar-díjas brit színész-rendező ugyan már 14 éve nem állt kamera elé, annál inkább mögé (ő rendezte a 8 Oscar-díjjal, köztük a legjobb film és legjobb rendezés díjával jutalmazott Gandhi-t), de Spielberg felkérése nem tudott nemet mondani. Robert Muldoon szerepét a néhai Bob Peck (1945-1999), angol színész kapta, aki legismertebb szerepét 1985-ben A sötétség peremén (Edge of Darkness) c. minisorozatban játszotta. Ray Arnold szerepére egy bizonyos Samuel L. Jackson-t szerződtették le, aki addigi karrierjében látszólag kerülte a nagy hollywoodi produkciókat, azóta pedig, bár aligha a Jurassic Park-nak köszönhetően, az elmúlt két évtized egyik legmeghatározóbb színészét köszönthetjük személyében. Habár a regényben határozottan falsúlyosabb szerep jutott Dr. Henry Wu-nak, mégis csak egy jelenet erejéig láthattuk a kisebb szerepekben feltűnő BD Wong-ot, hogy aztán több, mint 20 évvel később ismét felöltse Dr. Wu köpenyét.

cast2.jpgRichard Attenborough, Bob Peck és Samuel L. Jackson

Így állt össze hát a színész csapat, és 25 hónapnyi (!) előkészület után 1992. augusztusában végre elkez-dődhetett a forgatás, amelynek mikéntjéről a következő fejezetben ejtek néhány szót.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9012945139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réj Párlör 2021.03.07. 17:38:22

nagyon jók ezek a cikkek a részekről, most fedeztem csak fel az oldalt!

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.03.07. 18:54:21

@Réj Párlör: Köszönöm szépen, remélem még sok hasznos információt találsz a többi cikkben is ^^

Réj Párlör 2021.03.11. 20:53:58

@Lord Picard: nincs meg neked esetleg a 93-as Cinema magazin, az októberi Jurassic Park-os száma? Nem tudnád esetleg beszkennelni vagy valahogy feltölteni?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.03.14. 23:35:34

@Réj Párlör: De, megvan, nagy becsben is tartom ^^ Megpróbálom befotózni, vagy valahogy beszkenneltetni, jelzek, ha jutottam valamire ^^
süti beállítások módosítása