2018. június 15. 00:01 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Bontonfilm megjelenések

bontonfilm.jpg

A héten, egész pontosan hétfőn ünnepelte a Jurassic Park negyedszázados évfordulóját. Ebből az alkalomból a Universal partnerei révén világszerte új, dvd és Blu-ray kiadásokkal örvendeztette meg az eddig elkészült Jurassic Park-filmeket. Hazánkban kétféle Blu-ray kiadvánnyal találkozhatunk a Bontonfilm Magyarországnak hála, a tovább mögött ezeket mutatom be, igaz csak termékfotókkal, nem saját tapasztalásból.

jp2011.jpg
2011-ben, amikor még maximum csak egy távoli filmtervnek tűnt a negyedik film, végre megjelentek a Jurassic Park filmek is a dvd-t a kihalás szélére sodró új formátumon, Blu-ray-en. A dvd-nél jelentősen nagyobb tárhelyet biztosító hordozón a filmek olyan kép- és hangminőségben tárultak a vásárlók elé, amelyről addig csak álmodhattak. A tű éles kép és a most már akár 10.2-es hangkeverés is jellemezhet egy-egy "kék" lemezt. Gyűjteményes kiadás mellett egyenként is napvilágot láttak a filmek, montázsolt, filmenként eltérő színvilágú borítókkal, eredeti logókkal.

jp201113.jpg

Nem csak egyenként, de gyűjteményes, Jurassic Park: A trilógia kiadásban is megjelentek a filmek, ráadásul egy szobros változat is megvásárolható volt ekkor. Ezt követte 2013-ban a Jurassic Park 3D-s változata. Külföldön 2015-ben számos új design és gyűjteményes kiadás került forgalomba, de nálunk sem lehetett ok panaszra, lásd lentebb.

round.jpg

Ekkor, 2015-ben történt az, hogy egységesítették a filmek logóit, és a harmadik rész esetében az eredeti címerállatot, a Spinosaurust visszacserélték a T. rex-re. Ugyanebben az évben jelentek meg, bizonyos piacokon, a round tin, azaz kör alakú fémdobozos változatok is immáron a 4 filmből hatféle verzióban (a Jurassic Park és a Jurassic World 3D-s változatai külön megjelenést kaptak)! A logók ekkor eltérő színvilágot kaptak, de a T. rex maradt a harmadik rész esetében és azóta is, az idén megjelenő kiadásoknál is maradt ez a felállás, és a round tin-en debütáló logók kaptak helyet az új, idehaza is kapható fémdobozokon. 

jw2015.jpg

Ha már múltidézéssel kezdtem, akkor pár szót még említeni illenék a Bontonfilm egyik legelső hazai megjelenéseit, a Jurassic World kapcsán. A hagyományos, Blu-ray kiadás mellett, mivel a film a korszellemnek megfelelően 3D-ben is bemutatásra került a mozikban, és a Blu-ray szabványnak létezik 3D-s változata is, így ebben a formában is megjelent nálunk a film, a korábbiaktól eltérően viszont, minden lemezen magyar feliratos extra tartalmat is kaptunk! A BD+BD3D kiadásból volt egy exkluzív, csak az Xpress webáruházban kapható fémdobozos változat, illetve megjelent nálunk is a film egyik legszebb kiadása, amelyhez egy Indominus rex és Tyrannosaurus rex, hivatalosan könyvtámaszként aposztrofált dinószobrok is tartoztak! A Bontonfilm komolyan gondolta, hogy méltóképpen gondozza a hazai piacon a Jurassic-filmeket, és szerencsére ezúttal sem kell csalódnunk.

Az idei évben, a Blu-ray új, még bámulatosabb szabványában, a 4K felbontású UHD Blu-ray lemezen is megjelentek a filmek, az elérhető legjobb kép- és hangminőséget prezentálva. Sajnos a Bontonfilm tárgyalásai nem jártak eredménnyel, és igazság szerint, hazánkban még a Blu-ray sem tudott elterjedni, nem hogy a 4K, de abban is biztos vagyok, ha 1-2 éven belül ismét lesz lehetőség régiós kiadásra rákerülni magyarul, biztatóbb eladási adatokkal tud a Bontonfilm is ringbe szállni a Universal-nál. Lássuk is addig, hogy festenek az új kiadások, amelyek 2018. június 7-étől kaphatóak a hazai piacon. Lássuk is őket kicsit részletesebben, azt azonban még megjegyezném, a belső "art work"-ről készült látványképeken 2 lemezes tálcák láthatóak (mivel van olyan piac, ahol a BD mellé a 4K UHD lemez is benne van a fémdobozban, ez nálunk a fentebb ecseteltek miatt kimaradt.

Jurassic Park
limitált, fémdobozos változat (2018-as kiadás)

jp2018.jpg

A fémdobozok matt fekete festést kaptak, a logók maguk azonban fényesebbek, jól elkülönülnek a fémdoboz elejéről, és semmi cicoma, minimalista stílusban csak a(z új) logó, amely vörös-szürke színkombinációban pompázik. A hátoldalon a film mottója, angolul: Egy 65 millió éve készülő kaland. 
A tokot kinyitva a Jurassic Park egy emblematikus jelenete köszön vissza a műanyag tálcák alól: a T. rex épp farkasszemet néz Alan-nel és Lex-szel. A Bontonfilmnek hála, újra elterjedt hazánkban a belső borító, legalábbis az ő kiadványaiknál, még dvd-n is, és ez igaz a fentebb taglalt összes Jurassic World kiadásra is! Maga a lemez nem változott a korábbihoz képest, ugyanazon specifikációkkal rendelkezik. 

jp1spec.jpg

Az ajánlott fogyasztói ár 4.990 ft, valamennyi rész esetében, amely több, mint kecsegtető, főképp azoknak, akik még nem birtokolják a filmet Blu-ray-en. Öt évvel ezelőtt a hagyományos kiadás is ennyit kóstált, és ahhoz képest egy gyönyörű, minimalista steelbook-ot kapott mindegyik film! Megvásárolni az Xpress.hu webáruházban is lehetséges, klikk a képre. 

xpress1.jpg

Az elveszett világ - Jurassic Park 
limitált, fémdobozos változat (2018-as kiadás)

jptlw2018.jpg

Azt hiszem ez már nem kopik ki a hazai köztudatból, a film hivatalos címe nem Jurassic Park 2. - Az elveszett világ és nem is Az elveszett világ - Jurassic Park 2. de ez legyen a legkisebb gond, és szerencsére más nincs is. Ugyanaz a minimalista design, mint elődje esetében, új logóval. Ezt igazság szerint már a három évvel ezelőtti változatnál sem egészen értettem, miért, de ez a logó csupán a szürke (50) árnyalatában pompázik, pedig a piros, az eredeti logó miatt is, ide illett volna. 

jp2spec.jpg
A hátoldalán a Vannak még túlélők szlogen látható eredeti nyelven. Valahogy mi nálunk sem 1997-ben, sem a 2001-es harmadik rész esetében nem kerültek túlzottan kihangsúlyozásra ezek a mottók. A belső képen a T. rex családfő feni a fogát szereplőinkre. Maga a lemez tartalma természetesen egyezik a korábbi kiadáséval. A képre kattintva meg is rendelhető az Xpress-től:

xpress2.jpg

Jurassic Park 3.
 limitált, fémdobozos változat (2018-as kiadás)

jpiii2018.jpg
Mint fentebb említettem, a Spinosaurus (az egységesítés jegyében) kikerült a logóból, és visszafoglalta trónusát a T. rex, ha már a filmben csúnyán elbántak eggyel. A logó az arany-szürke kombinációban került a front oldalra, és egész szépen fest. 

jp3spec.jpg
A hátoldalon a film nem igazán emlegetett szlogenje található angolul, a fordítása kb. így fest: Valami váratlan fejlődött. Egyértelműen a Spinosaurus-ra utal, de a filmben nem is kapott nagy hangsúlyt az ő létezése, ami remek alkalmat nyújtott a Jurassic World és folytatásának marketing csapatának, hogy némi háttéret adjanak a titokban tenyésztett Spinosaurus-nak.  Belül egy jól ismert jelenet, Alan találkozása a sorna-szigeti raptorokkal kapott helyet. A tartalom pedig változatlan a lemezen. Az Xpress-es link az alábbi képre kattintva elérhető:

xpress3.jpg

Jurassic World
limitált, fémdobozos változat (2018-as kiadás)

jw2018.jpg

14 éves szünetet követően folytatódott a Universal filmszériája a hatalmas sikerű Jurassic World-del. Bár ez akkor még a filmbéli új parkra utalt, az új film, a Bukott birodalom és az alcím nélküli Jurassic World 3. is arra utal, hogy tudatosan használták a World - Világ szót már a kezdettől fogva, utalva arra, hogy a dinoszauruszok nagyobb részt követelnek bolygónkból. A logó kék és szürke színösszeállítású, itt már a film kezdete óta többnyire ez a kombináció volt, illetve a szürke rengeteg árnyalata, talán ide jobban illett volna mint a második részhez.

jp4spec.jpg
Belül a Mosasaurus etetése jelenet került, ami mondható, már már ikonikus. A fémdoboz hátoldalán A park megnyílt mottó, a lemez tartalma pedig mit sem változott, és ez azt is jelenti, hogy az előző három résszel szemben így az extrák is magyar feliratosak maradtak. Ezt a kiadást is megtaláljuk az Xpress kínálatában:

xpress4.jpg

Jurassic World: Bukott birodalom
 limitált, fémdobozos változat (2018-as kiadás)

jwfk2018.jpg


A parknak vége. Az élet utat tör. Nehéz lesz választani a két mottó közül, de valamelyik bizonyosan rákerül a Bukott birodalom várhatóan októberben megjelenő, az új kiadásokkal harmonizáló, minimalista stílusú fémdobozára. 

Ezen, egyenként is pazar, együtt pedig különösen jól mutató fémdobozok egy-egy, magyar logóval, korhatár-jelöléssel ellátott, kartonpapírból készült, úgy nevezett "papucsban" kaphatóak, a hátoldalon a magyar nyelvű tájékoztatóval. Nem csak ezen kiadásokkal készült azonban a Bontonfilm, az alábbi kiadvány is hamarosan elérhető lesz:

Jurassic Park 1-4.
25. évfordulós, limitált, zenélő díszdoboz

jp25_1.jpg

Többféle díszdobozban is piacra dobták a négy filmet együtt, van olyan piac, ahol egy fémdobozban található a 4 lemez, van, ahol papírtok fogja őket közre, vagy könyvszerűen lapozható díszdoboz. A legszebbnek azonban ezt a kiadást gondolom. A nagyon szép, fényes kartonpapírból összeállított masszív díszdoboz elején a Jurassic Park 25. évfordulóját hirdető logó kapott helyett, és egy nem szokványos kiadással találkozhatunk: az oldalán egy gomb megnyomására John Williams egyik klasszikus Jurassic Park főtémája csendül fel! Ez az úgynevezett "utazás motívum", amit akkor hallhatunk többnyire a filmekben, ha a szigetre utazunk, vagy a fináléban. 

A zenedobozon belül egy digipack-szerűen kihajtogatható kiadványt kapunk, amelyeknél az adott film egy zsebből vehető ki, és rakható is a Blu-ray lejátszóba! A logókon túl kis jelenetképek is segítenek beazonosítani a filmet, de nem csak a filmeket kapjuk meg, négy darab, a Jurassic World: Bukott birodalomhoz készült úgynevezett "art card"-ok találhatóak, a film egy-egy jelenetének előzetes látványtervével! 

A lemezek maguk megegyeznek a fémdobozos kiadások lemezeivel. Nagy öröm, hogy a Bontonfilm a mi piacunkra is behozza ezt a tényleg impozáns, különleges kiadványt, amelyet az Xpress-nél is előrendelhetünk:

xpress25.jpg

Október környékén várhatóan érkezik a Bukott birodalom dvd-n, Blu-ray-en és Blu-ray 3D kiadásban, de, talán friss megjelenésként már a 4K-s UHD kiadás is napvilágot lát nálunk, és ha lesz különlegesebb díszdoboz, ami borítékolható, remélhetőleg a Bontonfilm azzal is meglepi a magyar gyűjtőket, addig is pedig be lehet, és rajongóknak, főképp ha eddig nem volt meg ezen a formátum, be kell szerezni ezen kiadásokat. Remélhetőleg valamikor az év folyamán valamelyik változatban az én polcomon is felbukkannak ezek a fantasztikus filmek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6314048388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása