2017. november 24. 22:37 - Lord Picard

A Jurassic World világa: Második fejezet

werk4alap2.jpg

Hosszas előkészület után, 2014. április 10-én a hawaii Honolulu Állatkertben vette kezdetét a negyedik Jurassic Park film forgatása, előtte azonban még komoly munka folyt a megfelelő szereplők kiválasztásában is.

1cast1.jpgChris Pratt, Bryce Dallas Howard és Vincent D'Onofrio

A férfi főszerepre sokáig Josh Brolin tűnt befutónak, míg végül Chris Pratt-tel ültek el tárgyalni, és 2014 januárjában Ron Howard rendező kotyogta el a twitteren, hogy Pratt lesz a főszereplő. Amikor még csak tárgyaltak Pratt-tel, a filmesek egy markáns karakterszínészt kerestek a raptorok kiképzőjének, Owen Grady-nek a megformálására, de Pratt csillaga hirtelen felragyogott. A színész többnyire epizodista volt a filmvásznon, első komolyabb filmes szerepét 2012-ben kapta a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza c. filmben, de a 2009-től 2015-ig futó Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation) egyik legkedveltebb mellékszereplőjét alakította Pratt. 2014 elején A Lego-kaland lett az első nagy, nevéhez köthető sikerfilmje, igaz, csupán a hangját adhatta a főszereplő Emmet-nek, de ugyanezen év nyarán A galaxis őrzői révén egy csapásra világsztár lett belőle. Vicces megemlíteni, hogy Pratt 2010-ben, amikor már a sorozat által nagy népszerűségnek örvendett az amerikai tévénézők körében, egy az internetre forgatott, humoros színfalak mögötti videóban azzal szórakozott, hogy épp az interjú közben írt neki sms-t Steven Spielberg, hogy felkérje a negyedik Jurassic Park főszerepére, Pratt pedig "bunkó" módon visszautasította a felkérést. Nem tudni, hogy Spielberg tényleg látta-e a videót, de az élet végül megkínálta ezzel a lehetőséggel, amit "ezúttal" nem is utasított vissza. A női főszerepre már 2013 májusában felmerült Bryce Dallas Howard (A falu, Lány a vízben) neve, végül a forgatás kezdetének elhalasztása miatt csak novemberben írták alá vele a szerződést a park igazgatójának, Claire Dearing szerepére. A vörös hajú színésznő beleszületett Hollywood-ba: édesapja ugyanis az a színész-rendező Ron Howard (Apollo 13, A grincs, Robert Langdon-filmek), aki két Oscar-díjat is nyert rendezőként és producerként az Egy csodálatos elme c. filmjéért. Hiába azonban a híres apa, Bryce önerőből küzdötte fel magát a ranglétrán, a Broadway színpadján figyelt fel rá M. Night Shymalan rendező, és főszerepet kínált neki A falu, majd a Lány a vízben című filmjeiben. Bryce ezek után a Pókember 3-ban, a Terminator: Megváltásban és az Alkonyat harmadik epizódjában is feltűnt, de a markáns főszerepek elkerülték, a Jurassic World-ig. Pratt és Bryce a jövő nyáron mozikba kerülő Jurassic World: Bukott birodalomban ismét visszatérnek a dinoszauruszok közé. A harmadik főbb szerepre, a film antagonistájának, Vic Hoskins-nak a szerepére egy tapasztalt karakterszínészt, Vincent D'Onofrio-t nyerték meg. Az Acéllövedékek című Stanley Kubrick filmben tűnt fel a színész, és hamar keresett karakterszínésszé vált: JFK, Ed Wood, Féktelen Minnesota, Men in Black, hogy csak a legismertebbeket említsem. A televízióban is letette névjegyét, számos sorozat emlékezetes epizodistája után 10 évig futott az ő főszereplésével (is) az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék c. krimisorozat, de mostanság a nagysikerű Daredevil képregénysorozatban is láthatjuk őt a címszereplő ősi ellenségeként.

1cast2.jpgTy Simpkins, Nick Robinson és Omar Sy

A két gyerekszereplőt már 2013. októberében kiválasztották, és egyikük sem volt épp kezdőnek mondható. Ty Simpkins a kisebbik Mitchell fiú, Gray szerepét kapta. A még mindig csak 16 éves színész első szerepét néhány hónapos(!) korában kapta, 4 epizódban tűnt fel egy sorozatban. Három évesen Steven Spielberg Világok harcában szerepelt, 7 évesen Edward Norton és Colin Farrell filmjében, A zsaruk becsületében játszott, de Leonardo DiCaprio és Kate Winslet (A szabadság útjai), Russell Crowe és Olivia Wilde (A következő három nap) is a partnerei voltak, és utóbbi filmnél még mindig csak 9 éves volt! Ekkor, 2010-ben az Insidious c. horrofilmben játszotta az első komolyabb szerepét, de a 2013-as folytatásában is számítottak rá. A Vasember 3-ban a címszereplővel összehaverkodó srácként láthattuk, és ezt a szerepet a hírek szerint 2019-ben újfent eljátszhatja a negyedik Bosszúállók filmben, talán az új, ifjú Vasembert tisztelhetjük majd benne? A bátyját, Zach-et alakító Nick Robinson 15 évesen, a 2010-től 2015-ig futó Melissa és Joey című vígjátéksorozat egyik főszerepét alakította, ugyanakkor csak 2013-ban, 18 évesen kapta első komolyabb filmszerepét A nyár királyaiban, amelyet rögtön követett a Jurassic World. Azóta az igazán nagy sikerek elkerülték ugyan (Being Charlie, Az 5. hullám, Minden minden), de máris komoly figyelem övezi új filmjét, a Szeretettel, Simon-t, amelyet A zöld íjász, Flash és A holnap legendái c. képregénysorozatok egyik alkotója rendezett, és melyben szüleit Josh Duhamel és Jennifer Garner alakítják. A tinidráma valószínűleg komolyabb fordulópont lehet az ifjú színész karrierjében. Owen legjobb barátjának és munkatársának, Barry-nek a szerepére a filmesek a francia Omar Sy-t választották, amely szerepet, a számára világhírt hozó Életrevalókban nyújtott alakítása után Trevorrow kifejezetten ráírt. Sajnos azonban, az előzetes tervektől eltérően, csupán epizód szerep jutott a színésznek, aki korábban csupán hazai, azaz francia filmekben kapott szerepeket, de az Életrevalók világsikere után több hollywoodi filmszerepet is kapott, láthattuk az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban, Az ételművészben vagy legutóbb Ron Howard Robert Langdon-trilógiájának a záró részében, az Inferno-ban.

1cast3.jpgIrrfan Khan, BD Wong és Jake Johnson

A park tulajdonosának, Simon Masrani-nak a szerepére a karizmatikus indiai színészt, Irrfan Khan-t választották ki. Az idén 50 éves Khan 30 éves pályafutása alatt 142 filmben kapott szöveges szerepet, amely szám nem véletlenül magas, hazája a legtermékenyebb ország a filmipar területén! Az első, nemzetközileg is sikeres filmje a 2001-es A harcos volt, de olyan filmekben is szerepelt, mint a Gettómilliomos vagy A csodálatos Pókember. Közvetlen e film után, a 2012-es Pi életének a címszereplőjeként ismét egy jelentős, nem csak Indiában releváns szerepet kapott, de az indiai filmekkel a mai napig sem hagyott fel. Tavaly őt is láthattuk Ron Howard Inferno-jában, úgy látszik Bryce súgott egyet az apjának, kiket érdemes szerepeltetni a filmben. A park laborvezetőjeként pedig az egyetlen, korábbi Jurassic filmből visszatérő karaktert és színészt köszönthettünk: Dr. Henry Wu ugyan az 1993-as Jurassic Park-ban csak nyúlfarknyi szerepet kapott, szemben a regénnyel, BD Wong ismét visszatérhetett dr. Wu szerepében és láthatóan többet merítettek is karakteréhez Crichton regényéből ezúttal. Wong tipikus epizodista szerepet kapott a Jurassic Park előtt és után is, olyan filmekben, mint az Örömapa két része, Tűzparancs vagy a Hét év Tibetben. Ezek után viszont a kritikailag is igen elismert börtönsorozatban, az Oz-ban játszott jelentős szerepet, de még ennél is emlékezetesebb és nagyobb szerepet kapott az 1999 óta futó Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály című krimi sorozatban, amelyben 14 éven át, 230 epizódban játszott! Manapság a Mr. Robot című sikersorozatban láthatjuk őt, de ő is visszatér az ötödik Jurassic Park-filmben jövőre. A park egyik számítógépes operátoraként az Amerika-szerte ismert Jake Johnson-t köszönthettük, aki 2011 óta nagy sikerrel szerepel az Új csaj című vígjáték sorozatban és a Jurassic World-ben látott karaktere is egy emlékezetes, sok rajongó által kedvelt balfék. Johnson volt az egyik főszereplője Trevorrow első játékfilmjének, a Kockázatos túrának. És bár sokan szeretnék, hivatalosan nem került még bejelentésre, hogy feltűnne a folytatásban a népszerű komikus.

2hawaii_1.jpgA Hawaii Convention Center épülete szolgált a Hilton Hotel Isla Nublar-i megfelelőjének

A szereplőgárda összeállítása alatt és után, Hawaii-n és a louisianai New Orleans mellett lázasan folyt a forgatási helyszínek előkészítése. A trópusi szigeten a Hawaii Convention Center épületét "foglalták el" a filmesek, amelynek előcsarnoka alakította a filmbéli Jurassic World Hilton Hotelt. A sziget számos pontján építettek  fel díszleteket, úgy mint a vezérlőközpont felső, helikopter leszállós részét vagy a pörgőgömbök indítóállomását. Amelyet egyébként ugyanabban a völgyben építettek meg, ahol a Jurassic Park ikonikus, menekülő Gallimimus-csorda jelenetét is felvették. A díszletet pedig nem is bontották el, az a mai napig látogatható, sőt, kedvelt házasságkötő hellyé is vált.

2indo_1.jpg

A legnagyobb díszletet a Kualoa Ranch-en építették fel, nem messze az előbb említett helyszíntől. Ezen a birtokon korábban nem csak a Jurassic Park-ot, hanem a Godzillát (1998), Kong: Koponya-sziget és a Lost c. tévésorozat számos jelenetetét is rögzítették, ahogyan a Pearl Harbor stábja is forgatott itt, ami azért nem meglepő, lévén a címbéli Pearl Harbor Hawaii-n található. Visszatérve a Jurassic World-re, ezen a helyszínen épült meg az Indominus kifutója. A 12 méter magas falakkal körülvett helyszínt természetesen nem építették meg teljesen, csupán két oldalát és kapuját, valamint a teli üveggel borított irányítóközpontot építették meg. Mint Hollywood-ban minden, ennek az építménynek sem valódi vas és beton volt az alkotóeleme, miután a stáb elhagyta a forgatási helyszínt, a fából és farostlemezből összeállított elemeket gyorsan kikezdte az időjárás, de amint egyre több turista kereste fel a helyszínt, a Universal a ranch tulajdonosával együttműködve nem hagyta pusztulni a helyszínt, és nem csak valódi betonelemekkel erősítették meg, de még dinoszaurusz koponyákat és csontdarabokat is felállítottak a kifutón belül!

További fotók a kifutóról az alábbi galériában:

A velociraptorok kifutóját is felépítették a szigeten, ezt azonban utána sajnos elbontották. Az első forgatási helyszínen, a honolului állatkertben pedig a táblákat kicserélve alakították ki a filmbéli állatsimogatókat. A filmesek valósággal ellepték Hawaii-t, a Jurassic Park óta nem forgattak ilyen sokat a szigeten egy Jurassic filmhez.

2hawaii2_1.jpgA vezérlőközpont felső része a helikopter leszálló platformmal

Júniusban itt befejeződtek a forgatások, és áttelepült a stáb, New Orleans-ba. Ez volt az első eset a filmszéria történetében, amikor Los Angeles-en vagy Hawaii-on kívül zajlottak jelentős forgatások. A fő helyszín a New Orleans melletti egykori Six Flags vidámpark területe volt. A park 2000-ben nyitotta meg kapuit, még Jazzland néven, míg végül 2003-ban a Six Flags franchise részeként újult meg. A több, mint 556 ezer négyzetméteres parkot a végzete 2005 augusztusában érte el: minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánja, a Katrina miatt közel 2 méter magasan árasztotta el a víz a park területét és hetekig nem is apadt. Az üzemeltetők több, mint 30 millió dollárra becsülték a károkat, és elkerülendő a későbbi hurrikánok általi újabb károkat, úgy döntöttek, nem nyitják újra a parkot, az a mai napig is elhagyatottan várja látogatóit. A hullámvasútat ugyan addig visszabontották, hogy felelőtlenül senki se próbálhassa meg beüzemelni, és számos játékot, tematikát más Six Flags vidámparkokba telepítettek át, a park számos építménye a mai napig ott roskadozik.

2sixflags_1.jpgA hurrikán miatt kiürített és elhagyatott vidámpark környezete biztosított helyet a hatalmas főutcai díszletnek

A filmesek azonban nem emiatt, hanem a hatalmas betonozott parkoló miatt választották ki a helyszínt, hogy itt építsek fel a Jurassic filmek egyik legnagyobb alapterületű díszletét: a Jurassic World főutcáját: a 90x60 méteres alapterületen a park főutcáját és sétányát a legapróbb részletekig építették fel. A főutcáról ajándékboltok nyíltak, étterem, amely nevét, a Winston's-t a Jurassic Park trilógia dinoszauruszainak atyjáról, a 2008-ban elhunyt Stan Winston-ról kapta, egy IMAX mozi, és egy gyors étterem-koktélbár is, a Jimmy Buffett's Margaritaville. Amely egyébként egy létező vendéglátó lánc, amelynek nevét történetesen az Amerikában roppant népszerű dalszerző-énekes, Jimmy Buffett Margariatville című daláról kapta, és természetesen a cég alapítója is Buffett. De még ha csak ennyiről lenne szó! A film bemutatásának idején az internet felkapta a repülő őshüllők között a két margarítáját menekítő öregúr alakját, aki, természetesen maga Buffett volt!

2main6.jpg

A főutca végén az új látogatóközpont kapott helyett, a Samsung Innovation Center. Az épület alapja erősen emlékeztet a Jurassic Park régi épületére, és csak ez a része épült meg a valóságban, a piramisra hajazó felépítményt már digitálisan illesztették a felépített díszlethez. A főutca egy másik látványossága egy életnagyságú Spinosaurus csontváz, amelyet a film csúcspontján, a frissen útjára engedett Tyrannosaurus rex, aki már a Jurassic Park-ban is szerepelt, áttör azon. A filmesek sokat sejtetően, sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánták soha, hogy ez a Spinosaurus konkrétan az, amelyiket a harmadik részben láthattunk a Sorna-szigeten! A rendező és a forgatókönyvíró Connolly számos vidám- és szórakoztatópark irányítóközpontját járta körbe az Egyesült Államokban, de csalódottak voltak, az egyszerűségük és puritánságuk miatt, ezért saját elképzeléseik szerint egy jóval látványosabb és bonyolultabb központot álmodtak meg a film számára.

2main5.jpg

Rövidebb, de annál érzelmesebb és hangulatosabb jelenetsorban láthatjuk viszont az eredeti Jurassic Park látogatóközpontjának romjait. Azt, a lehető legaprólékosabban próbálták ismét életre kelteni. Az éjjellátó készülékek, konkrétan azok az eredeti kellékek, amelyeket a Jurassic Park forgatásán használtak, és amelyekből csak pár darab épült akkor, ezért különösen óvatosan kellett használni őket a forgatáson.

A forgatáson a színészek nem sok dinoszaurusszal kerültek kapcsolatba, valószínűleg Stan Winston hiánya miatt is, és mert a számítógéppel előállított effektek talán olcsóbbak és jobban használhatóak, csupán a haldokló Apatosaurus (nyaktól felfelé) és néhány raptor fejt építette meg teljes részletességgel. A szauruszokat az a Legacy Effects építette, amelyet Winston négy bizalmi embere alapított a mester halála után, és már a cég neve is (legacy - hagyaték) Stan Winston előtt tiszteleg.

2house_1.jpgAz egyik utolsó forgatási napon láthattuk Zach és Grey otthonát, a téli jelenetet egy forró augusztusi napon forgatták, New Orleans-ban

A forgatást végül 2014. augusztusában fejezték be 78 forgatási napot követően, de csak ezután jött a neheze: kezdetét vihette a 10 hónapos utómunkálat. Erről és további részletekről, talán már nem meglepő módon, a következő fejezetben írok.

További lenyűgöző forgatási fotók Hawaii-ról, New Orleans-ból és a stúdióból, a galériában tekinthetők meg!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2413371989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása