2017. november 07. 20:52 - Lord Picard

A Jurassic Park /// története: Második fejezet

werk02_1.jpg

A Jurassic Park /// elkészítésében csak a stúdió zöld lámpája jött könnyen, utána viszont a készítőknek jelentős problémai adódtak a forgatókönyvvel. A folyamatosan irodó forgatókönyv nem könnyítette meg a színészek dolgát, akik között sok, más filmekből, ismerős arcot fedezhettünk fel.

Kezdjük is a szereposztással:

cast01_1.jpgSam Neill, Laura Dern és Alessandro Nivola

A forgatás végül 2000. augusztus 30-án vette kezdetét Hawaii-n. Bár befejezett forgatókönyv még nem, a szereplők már adottak voltak. A sarkalatos pont természetesen dr. Alan Grant szerepe volt, de Sam Neill örömmel vállalta a felkérést, hogy ismét a legsikeresebb szerepét játszhassa. Az új-zélandi színész már ismertnek számított a Jurassic Park idején is, és karrierjének csak jót tett a filmsiker, keresett színésznek számít a mai napig is, még ha szép lassan el is távolodott Hollywood-tól, főleg, hogy borászként a magánéletben is szép sikereket ért el. 2016-ban a Vademberek hajszája c. filmje révén ismét a rivaldafénybe került, az idei évben pedig a Thor: Ragnarök-ben bukkant fel (amelyben maga Ian Malcolm, azaz Jeff Goldblum is tiszteletét tette). Nem csak Neill, de dr. Ellie Sattler szerepében Laura Dern is visszatért a harmadik részben, bár ő csak mellékszerepet kapott a filmben, annak is az elején és végén. Akárcsak a regényben, melyben Ellie és Alan sosem voltak egy pár, Ellie már férjezett családanyaként bukkant fel. Alan asszisztenseként Alessandro Nivola alakította Billy Brennant. Az Ál/arc-ban feltűnt olasz származású színész Kenneth Branagh Shakespeare adaptációjában, a Lóvátett lovagokban is feltűnt a harmadik Jurassic kaland előtt, azóta pedig jobbára kisebb filmekben szerepelt, bár 2013-ban az Amerikai botrány révén ismét jelentősebb filmben kapott lehetőséget.

cast02_1.jpgWilliam H. Macy, Téa Leoni és Trevor Morgan

A Kirby család három tagját, még a gyereküket is már tapasztalt színészre osztották. Habár először, mivel nem tudta volna összeegyeztetni egy másik munkájával, William H. Macy visszamondta Paul Kirby szerepét, végül mégiscsak igent tudott mondani a felkérésre a remek karakterszínész, aki olyan filmekben bukkant fel korábban, mint Az ügyfél, Az elnök különgépe vagy a Kísért a múlt, de a Fargo című filmben mint főszereplő alakított fergetegeset. Az azóta is sokat foglalkoztatott színész, aki mostanság, a Shameless - Szégyentelenek c. sorozatban brillírozik, sokat köszönhet Michael Chrichton-nak is, hiszen az ő ötlete nyomán készült Vészhelyzetben 35 epizódban bukkant fel, mint főorvos, bár az is hozzátartozik ehhez a számhoz, hogy 1998 és, az utolsó, 2009-ben készült évad között nem szerepelt a sorozatban. 1998-ban egyébként Gus Van Sant eléggé félrement Psycho remake-jében Macy együtt játsztott Az elveszett világ: Jurassic Park két szereplőjével, Julianne Moore-ral és Vince Vaughn-nal! A házaspár másik tagját (bár ugye a filmből megtudhatjuk, nem egészen úgy van az), Amanda-ként Téa Leoni kapott lehetőséget, akinek jelentősebb filmje a Deep Impact volt korábban, de felbukkant (a most már volt) férje, David Duchovny sorozatában, az X-aktákban is, mint a Mulder és Scully nyomozópáros mindennapjait megfilmesítő hollywoodi stáb Scully-ja! Az elmúlt években a Madam Secretary c. sorozat főszereplőjeként került ismét reflektorfénybe Téa, a válása mellett. A gyermeküket, a szigeten eltűnt Eric-et Trevor Morgan alakította, aki fiatal kora ellenére, a forgatás idején töltötte be a 14. életévét, már rendelkezett jókora tapasztalattal, a Vészhelyzetben 5 epizódban szerepelt, de ő alakította Mel Gibson egyik fiát is A hazafiban. Az elmúlt években már csak egy-egy epizódos szerepei voltak különböző sorozatokban, de ő volt a főszereplője az 1998-as Barney nagy kalandja c. mesefilmnek. Ami már csak azért is vicces, mert a nagy, lila dinoszaurusz a Jurassic Park ///-ban is feltűnik, egy rendkívül feszült jelenetsor keretében! 

cast03_1.jpgMichael Jeter, John Diehl és Bruce A. Young

A zsoldoscsapat három tagját is kipróbált, sokat foglalkoztatott karakterszínészek kapták. Közülük is mind alakításban, mind tapasztalatban kiemelkedik Mr. Udesky-ként Michael Jeter. Rengeteg sorozatban bukkant fel karrierje során a színész, de emlékezetes mellékszerepek is jutottak neki olyan filmekben, mint a Tango & Cash, Félelem és reszketés Las Vegasban vagy az Egértanya. Legjelentősebb szerepe talán a Stephen King regényéből készült Halálsoron-hoz köthető. A Jurassic Park /// után számos Elmo tévéfilmben vállalt szerepet, utolsó filmje pedig Kevin Costner filmje, a Fegyvertársak voltak. Bár az utána következő években is feltűnt a neve néhány Elmo tévéfilmen, de a színész sajnálatos módon 2003-ban, 50 évesen elhunyt. A nyíltan meleg színész még 1981-ben jelentette be, hogy HIV pozitív, de remek egészségnek örvendett, partnerével 1995-től élt együtt míg a színész végül egy epilepsziás rohamba halt bele. Sajnálatos módon, az első három epizód 1-1 jelentős mellékszereplője, történetesen a három fővadász (még ha Udesky ebben hazudott) már nincs közöttünk, a Jurassic Park-ban Robert Muldoon-t alakító Bob Peck 1999-ben és Az elveszett világban Roland Tembo-t alakító Pete Postletwhaite 2011-ben hunyt el, rákos megbetegedésben. A másik két zsoldost, akik tényleg azok voltak már, John Diehl (a Miami Vice és a Kemény zsaruk c. sorozatokban játszott jelentősebb szerepet) és Bruce A. Young alakította, aki a Sentinel - Az őrszem mellett az e/r című sorozatban játszott jelentősebb szerepet, amely, nem összekeverendő az er azaz a Vészhelyzet című sorozattal, annál 10 évvel régebbi, de akárcsak a vígjáték sorozat, az is szintén egy chicagói kórház sürgősségi osztályán játszódott, és amelynek megálmodója Michael Crichton volt.

1610019_1573189903008503_5159289930092000906_n.jpgAz InGen tenyészközpont kellékei, díszletei nagy részletességgel épültek meg, igaz, ekkor még nagyobb szerepe is lett volna a helyszínnek a filmben

A stáb tehát összeállt, mire 2000. augusztus 30-án elcsattant az első csapó Hawaii-n, Mokulēia szigetén, a Dilingham repülőtéren. William H. Macy panaszkodása a sajtóban is megjelent, miszerint volt olyan forgatási nap, ahol csak fél oldalt, volt amikor 12 oldalnyi forgatókönyvet kellett megtanulniuk és felvenniük a helyszínen, mivel a forgatókönyv nem volt még készen. Hawaii-n szeptember 20-áig forgattak, utána visszatértek a szárazföldre, Kaliforniába. Itt, a Universal Studios területén épült meg két hatalmas díszlet: az InGen elhagyatott keltetőlaborja, csarnoka hatalmas épített díszletként terült el a stúdió területén. A díszlet már Az elveszett világhoz megépült, igaz, mivel nem ugyanazon épületként szerepet a harmadik részben, át kellett azt építeni, illetve egy komolyabb kialakítást kapott belül. A három szintes díszletben végül nem töltöttek annyi időt, mint azt tervezték, pedig rengeteg inkubátor, illetve az adminisztrációs tér, a kennelek is mind megépültek, de a végső forgatókönyvben kisebb lett a helyszín szerepe. Sokáig a stúdió területén szervezett túra keretein belül útba ejtették a helyszínt, végül azonban Steven Spielberg filmjének, a Világok harcának egy nagy díszlete épült a Jurassic Park /// díszlete elé, így kevésbé volt a látogatók szeme előtt, és nem is fordítottak rá különösebb figyelmet az állag megőrzésre, aminek következtében az épület mára javarészt összedőlt.

08_700.jpgA központ kívülről, néhány évvel ezelőtt már így festett, mára sajnos az épület java összeroskadt

A film másik fontos helyszíne a Pteranodonok helyéül szolgáló madárház, amelyet a stúdiótól kissé távolabb építettek meg egy mesterséges víztározó mellett.A stúdió történetében soha nem épült még ilyen hatalmas díszlet, még maga Steven Spielberg is kilátogatott a forgatásra, mikor itt forgatott a stáb, és lenyűgözte a hatalmas díszlet.

945260_1575460996114727_2096616343087800757_n.jpgJoe Johnston és az első két rész rendezője, de immáron csak producer státuszban levő Steven Spielberg a forgatáson: a rendezőzseni nem csak a Pteranodon jelenetnél látogatott ki, de a két ragadozó király összecsapására is kilátogatott

A madárház már szerepelt a Jurassic Park regényben is, de a filmben említésre sem került, ahogyan a második részben sem, ezért is használták fel az ötletet a harmadik epizódhoz. A negyedik részben, a Jurassic World-ben már a működő park részeként, egy hatalmas dóm alakú madárházat láthatunk, funkcióját betöltve, látogatókat fogadva.

11231904_1450354738625354_4751061052755136034_n.jpgLenyűgöző, hatalmas mű-dzsungelt építettek a produkció kedvéért

A dzsungelben játszódó jelenetekhez felépítették a Universal, és valószínűleg az addig készült valamennyi film, legnagyobb mű-dzsungelét, amely könnyedén átalakítható volt, és így több hektárnyi területet tudtak megjeleníteni anélkül, hogy a díszlet alapterülete változott volna.

11231315_1450351598625668_4743963906136775417_n.jpg

A filmesek azt is elég hamar eldöntötték, hogy a Tyrannosaurus-t lecserélik egy új csúcsragadozóra. A választás elsőre a Baryonyx-re esett, de végül a helyét a jóval feltűnőbb és nagyobb Spinosaurus vette át, hiszen az volt a cél, hogy a T. rex-től teljesen eltérő fizikumú állat szerepeljen a filmben. A filmesek számára dr. Jack Horner paleontológus ajánlotta a Spino-t, bár nem kevés kihívást okozott az állat megjelenítése, hiszen nem került elő olyan sok leletanyag a dinoszauruszról, és a legtöbb el is pusztult egy németországi múzeumban, a szövetséges bombázásai során a II. világháború során. A leletanyagok alapján az állat hosszát 15-16 méterre becsülik a paleontológusok, 9-20 tonna közötti súllyal. Afelől sincs megegyezés, hogy az állat két lábon járt, vagy esetleg az elülső végtagjai révén 4 lábon, illetve, hogy csak vízi állatokra vadászott, vagy a szárazföldön is felbukkant-e? A filmes példány megtervezésekor az állkapocs tekintetében inkább a Suchomimus-t vették alapul, de a háton húzódó vitorla is nagyobbnak lett valószínűleg tervezve, mint ami a valódi állaton lehetett. A színeket tekintve tudatosan kerülték a zöld és barna színeket, a vörös szín megjelenésével pedig egy a többi ragadozótól jelentősen eltérő, agresszív kinézetet is kölcsönöztek az állatnak. Amelynek eredetéről, már a filmek világában, egyébként túl sokat nem tudhatunk, Alan és Billy meg is vitatják, hogy a Spinosaurus nem szerepel az InGen hivatalos listáján (ugye a film idejében már az egész világ, hála a san diego-i incidensnek, tisztában van a dinoszauruszok létezésével). Ez az információ vonatkozhat arra is, hogy az InGen csak kísérletezett az állattal, és nem tervezték sosem, hogy bemutatják majd a parkban. A rajongók egyik közkedvelt teóriája szerint viszont, a park utáni Clarissa hurrikán miatt kiürített Sorna szigetre behatolt a rivális cég, a BioSyn (Lewis Dodgson cége) és ők hozták létre a meglevő apparátus felhasználásával a Spinosaurust.

12193274_1497800933880734_2442922565383342246_n.jpg

A Spinosaurus megalkotásához nem használták a Tyrannosaurusokhoz készült öntőformákat, csupán a tapasztalatokat a korábbi filmekből. Az életnagyságú robot mellett 1:5-ös méretarányú, a legapróbb részletekig élethű szobrot is készítettek, melyet aztán az ILM beszkennelhetett és ezután dolgozgattak a számítógépes animáción. Az életnagyságú animatronikus dinoszauruszt hasonló elven építették meg, mint Az elveszett világ hím T. rex-ét: nem építették meg teljesen, csak a farokvonala felett, és elektromos kiskocsit rejtettek el a szerkezet alatt.

10982850_1450357808625047_8552543021787086234_n.jpg

A Spinosaurus 1000 lóerős teljesítményt kapott, szemben a hím Rex 800 lóerős erejével. A szaurusz mozgását hidraulikus rendszer felelt, 6700 méternyi cső és 42 szelep biztosította ezt, egyes megoldásokat egyenesen a NASA-tól vettek át. A technikusok számára mindig nagy kihívást jelentett, mikor a kreálmányaikat vizes környezetben kellett szerepeltetni: a Jurassic Park esetén az esőben játszódó túrakocsi támadásnál a T. rex teste magába szívta a vizet, amitől megváltozott a szerkezet tömegközéppontja és félő volt, hogy összeroskad. Az elveszett világ esetében már más borítást alkalmaztak és a Spinosaurusnál is szilikonnal és habgumival dolgoztak. Szükség volt a vízállóságra, ugyanis az eddigi legmostohább körülményben kellett helyt állnia egy animatronikus dinoszaurusznak: a film végén ugyanis az állat a folyóban támadja meg hőseink hajóját, folyamatosan vízben állt, víz érte a szerkezetet. Az irányítás is kifinomultabb lett, 8 ember irányította a Spinosaurus testrészeit, külön-külön a fejet, a karokat, a mellkast az állat farkát.

11855636_1450355215291973_7769580103464038257_n.jpg

A megépített animatronikus szerkezet volt a legnagyobb, amelyet valaha megépítettek a Stan Winston Studios falai között. Apropó, falak. A szerkezet olyan hatalmas volt, hogy ki sem fért a stúdió ajtaján, konkrétan el kellett távolítani az egyik falat, hogy kijuttassák a szerkezetet és elszállítsák a Universal Studios területére. Mivel a teljes testet nem építették meg, ezért külön szerkezetként építették meg az állat lábait azokhoz a jelenetekhez, amelyben a Spino megtapossa a lezuhant repülőgép törzsét.

11828654_1450355268625301_5800260677292446027_n.jpgJoe Johnston rendező hatalmas szauruszai árnyékában

Joe Johnston rendező, akiről eddig nem jegyeztem meg egy fontos dolgot: karrierjét trükkspecialistaként kezdte, olyan filmek vizuális effektjein dolgozott, mint a Csillagok háborúja (1977), A birodalom visszavág (1980), A Jedi visszatér (1983), de közben az első Indiana Jones filmen is dolgozott. Innen volt az ismeretsége Steven Spielberg-gel és szerzett rengeteg tapasztalatot, hogy olyan vizuálisan erős filmeket rendezzen, mint a Drágám, a kölykök összementek vagy a Jumanji. Johnston ezért már csak a múltja miatt is szeretett volna a praktikus effektek egyik szülőatyja, Ray Harryhausen munkássága előtt tisztelegni azzal, hogy egy párharcban összeeressze a Jurassic Park filmek ikonikus T. rex-ét a harmadik rész új címer állatával, a Spinoval.

11822755_1450364558624372_2572738725367728346_n.jpgA két dinoszaurusz összecsapásáról csupán 1-2 képkocka jutott az előzetesbe és promóciós fotókon tüntették fel őket, amint egymásnak feszülnek

A T. rex animatronikus szerkezete ugyanaz maradt, mint amit a második részhez építettek meg a hím T. rex-hez, de mivel a lágyrészek elhasználódtak, új külsőt kapott a szerkezet. Nincs hivatalos magyarázat arra nézve, hogy ez a T. rex ugyanaz a hím e amely a második részben például San Diego-ban tombolt, a sebhelyek alapján erre lehetne következtetni, de kisebbnek tűnik a szaurusz annál, viszont azt sem lehet kizárni, hogy a törött lábú kölyök Rex tért vissza, de akár egy "idegen" T. rex is lehet. Harryhausen előtti tisztelgésül tervezték úgy, hogy a két robotikus állatot összeeresztik, és a közelharcukat a filmben láthatjuk viszont. A forgatásra az utolsó forgatási napokon került sor, így nem kellett kímélniük a Spinosaurus szerkezetét sem, de nem is kellett, a modernebb hidraulika rendszer, és a nagyobb lóerő megtette a hatását, a Spinosaurus szerkezete eltörte a T. rex nyakát, ami miatt a nyaki szerkezet összeroskadt, és már nem látták értelmét megjavítani. Az egyik szakember elmondása szerint, ahogy a összeroskadt nyakból szivárgott a hidraulikus folyadék, az olyan volt, mintha a vérét ontották volna a szaurusznak. Így viszont, az előzetest leszámítva, a két dinó párharca csak a számítógépen került megrajzolásra, azaz, majdnem: a legyőzött T. rex és a rátámaszkodó győzedelmes Spinosaurus az épített robotszauruszok.

11828811_1450355251958636_8792077085796325818_n.jpgA Spinosaurus és prédája, a Tyrannosaurus rex!

A film végi Spino támadás a folyón nem véletlenül ismerős, az eredeti regényben szerepelt hasonló akciójelenet, csak T. rex-el, amely Alan-ra és a vele levő két gyerek csónakját támadja meg. Eredetileg akkor David Koepp is belevette a jelenetet a forgatókönyvbe, de végül idő- és pénzhiány miatt a jelenetet kihúzták a végső forgatókönyvből. A Spino támadás befejezését viszont másképp tervezték, Alan a Velociraptor hangképző üregén a replikáját felhasználva hívja segítségül a raptorokat, amelyek végül legyőzték volna a Spinosaurust. Ezt, és egy CGI jelenetet, amelyben a Spino kiemelkedik a folyóból közvetlenül az első támadás után, végül törölték.

13000308_1591211291206364_2595381987255530789_n.pngAz amerikai haditengerészet biztosította a Hawaii-n szolgálatot teljesítő katonai csapatot a filmesek számára

A film befejezését, amelyhez visszatért a stáb Hawaii-ra, szintén mozgalmasabbra tervezték, miután a túlélők sikeresen megússzák a raptorok csapdáját: a Spinosaurus még itt felbukkant volna egyszer, és a katonaság tűzharcba keveredett volna a hatalmas ragadozóval, míg Alan-éket kimenekítik. Végül ebből a jelenetsorból sem lett semmi, de a Lego Jurassic World játék készítői valószínűleg ezen alternatív befejezés előtt tisztelegve készítették el a videojáték Jurassic Park ///-as pályájának a végét a parton megjelenő Spinosaurus-szal.

A forgatást végül fennakadás nélkül, időben befejezték, és végül 93 millió dollárt kóstált az elkészült film. Csak emlékeztetőül, a Jurassic Park költségvetése 63 millió, Az elveszett világé pedig 73 millió dollár volt 8 illetve 4 évvel korábban. A filmhez épített további dinoszauruszokról, úgy mint Velociraptorokról, Pteranodon-okról és az utómunkálatokról a következő fejezetben olvashat a kedves olvasó.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9113200519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2017.11.08. 14:32:49

T. rex-szel és nem T. rex-el. Tanuljatok már meg helyesen írni!!!!
süti beállítások módosítása